Roditelji sa četvoro dece su opušteniji?

Onlajn istraživanje veb sajta "Today", u koje su bile uključene 7.164 majke, pokazalo je da je adaptiranje na život sa troje dece veoma stresno, ali mnogi su se složili da su se, kada su dobili četvrto dete, opustili i razvedrili.

"Što više dece imaš, postaješ sve samopouzdaniji u svoje roditeljske sposobnosti",
objasnila je psihijatar i majka četvoro dece dr Dženet Tejlor.

Ona veruje da stvari kao što su uklanjanje oštrih ivica iz kuće zbog bebe i pokušavanje da budete "savršen roditelj" postaju manje prioritet kada dobijete četvrto dete.

Druga majka, Džil Smokler objašnjava da joj je bilo teško kada je dobila treće dete zato što je imala "samo dve ruke". Njoj su situacije kao što su prelazak ulice držeći se za ruke bile veoma stresne dok su joj deca odrastala.

Majke su generalno ocenjivale nivo anksioznosti kao ekstremno visok (8,5 od 10), ali priznaju da pritisak koji stavljaju same na sebe prouzrokuje taj stres.

Mame velikih porodica imaju ogroman posao da bi našle vremena za sebe. Jedna mama savetuje da umesto da spakujete savršen doručak za decu u školi, odete u šetnju po kraju da se opustite na nekoliko trenutaka.

Dobra stvar kada imate veliku porodicu jeste da je svuda oko vas zabava i deca iz komšiluka uvek vole da dođu kod vas, jer čim dođu, odmah nastane žurka.

Izvor: b92

Pogledajte još