Sarkozi: Ne vraćam se u politiku

Agencija Frans pres navodi da je u Francuskoj mnoštvo nagađanja da 58-godišnji desničar, kojeg je na izborima prošle godine porazio socijalista Fransoa Oland, preduzima korake da se vrati u javni život nakon što je prošle sedmice njegovoj partiji uskraćena naknada za troškove kampanje.

AFP izveštava da su Sarkozija pozdravile desetine dobronamernih kada je stigao u pariski štab UMP-a na razgovore o lošoj finansijskoj situaciji u stranci.

"Ovo nije moj politički povratak"
, napisao je Sarkozi na svom nalogu na društvenoj mreži "tviter".

Sarkozi je 5. jula podneo ostavku u Ustavnom savetu, nakon što je Savet podržao odluku inspektora da odbaci naknadu UMP-u od oko 11 miliona evra, jer je prekoračila ograničenja troškova kampanje.

U izjavi na svojoj "fejsbuk" stranici, bivši predsednik je osudio takvu odluku, ističući da je "bez presedana".

Sarkozi je i danas na "tviteru" kritikovao odluku, navodeći da se "ne radi o UMP-u, već o pluralizmu".

Prema Sarkozijevim rečima, u Francuskoj vlada "kriza političkih ideja" i zemlja treba da prevaziđe "ideologije 20. veka".

AFP navodi da partijski "insajderi" minimizuju razgovore o povratku, ali da pristalice UMP-a žele Sarkozijev povratak u centar pažnje.

Prema anketama, većina pristalica stranke nada se da će on voditi UMP na sledećim predsedničkim izborima 2017. godine.

Međutim, navodi agencija, svaki Sarkozijev pokušaj povratka biće komplikovan nizom tekućih istraga o partijskim finansijskim skandalima, uključujući i optužbe da je iskoristio ostarelu naslednicu "Loreala" (L'Oreal) Lilijanu Betankur i uzeo novac od bivšeg dugogodišnjeg lidera Libije Moamera el-Gadafija za kampanju 2007. godine.

Izvor: b92

Pogledajte još