Dilojt: Fudbal i dalje otporan na finansijsku krizu

BEOGRAD, 4. juna 2009. (Beta) - Fudbalsko tržište u Evropi u sezoni 2007/08 vredelo je 14,6 milijardi evra što je za milijardu više nego godinu dana ranije, ocenjeno je u objavljenoj analizi konsultantsko-revizorske kuće "Deloitte".

Rast vrednosti najviše je uslovilo održavanje Evropskog prvenstva u Austriji i Švajcarskoj, ali i porast prihoda u pet najvećih liga kontinenta od ukupno 0,7 milijardi evra.

Pet velikih liga Evrope, engleska, španska, italijanska, francuska i nemačka, prošle sezone ukupno su prihodovale 7,7 milijardi evra, ističe se u "Godišnjem pregledu finansija u fudbalu" kuće "Deloitte".

Najviše zarađuje engleska Premijer liga - 2,4 milijarde evra. Engleski klubovi tako, uprkos padu vrednosti britanske funte, godišnje zarade milijardu evra više od drugoplasiranih liga: španske Primere i nemačke Bundeslige.

Primera je Bundesligu stigla po prihodima pre svega zahvaljujući stalnim porastima zarada madridskog Reala i Barselone, koji su po profitabilnosti na prvom, odnosno trećem mestu u konkurenciji klubova.

Real i Barselona su ukupnom prihodu Primere doprineli sa čak 47 odsto.

Partner za analizu sportskog poslovanja u "Deloitteu" Den Džons istakao je da su Primera i Bundesliga u sezoni 2007/08 zaradile po 1,43 milijarde evra, dok je italijanska Serija A bila nešto manje uspešna sa prihodom od 1,42 milijarde evra.

"Očekujemo da će pobeda Barselone u Ligi šampiona doprineti šansama Primere da u sezoni 2008/09 sama zauzme drugo mesto na listi liga sa najvećim prihodima", dodao je Džons.

Stručnjaci ove kuće su ocenili i da će, uprkos svetskoj finansijskoj krizi, prihodi klubova nastaviti da rastu i u sezonama 2008/09 i 2009/10, iako nešto sporijim tempom.

Ključni problem pet najvećih liga, prema rečima Džonsa, biće manji prihodi od sponzorskih ugovora i kupovine sezonskih ulaznica.

"Ohrabrujući podatak je, međutim, da je posećenost utakmica u sezoni 2008/09 porasla za dva odsto. Bundesliga, francuska Prva liga i Premijer liga, kao i vodeći klubovi Primere, sklopili su, takođe, dugoročne ugovore za prava prenosa koji znatno doprinose njihovom ukupnom prihodu", ocenio je Džons.

Većina novca od povećanja prihoda u sezoni 2007/08 potrošena je na plate i transfere fudbalera. Plate igrača su u pet pomenutih liga porasle za 14 odsto i na njih godišnje odlazi 4,8 milijardi evra.

"Niže stope porasta prihoda u narednim sezonama primoraće klubove da bolje kontrolišu svoje troškove, među kojima i plate igrača", naveo je direktor za analizu sportskog poslovanja Alan Švicer. 

"Deloitte" navodi i da je najveći porast prihoda od 34 odsto ostvarila Serija A, pre svega zbog povratka Juventusa u prvu ligu Italije, što je uslovilo i porast zarada igrača od 35 odsto. Fudbaleri u Italiji tako sada zarađuju 972 miliona evra po sezoni.

Najmanji porast prihoda od dva odsto, odnosno 17 miliona evra, zabeležila je francuska Prva liga, koja ukupno zaradi 989 miliona evra.

Najveću posećenost po običaju ima Bundesliga na čije je utakmice u proseku dolazilo 42.600 gledalaca, što je najbolji rezultat od osnivanja lige 1963. godine.

Pogledajte još