Vujošević: Uništiće nam sport

Marićeva je odgovorila Predragu Daniloviću i Draganu Džajiću na molbu za pomoć države, da će Vlada pomoći, ali ne iz budžeta i javnih preduzeća.

"Zbog malih "ušteda" budžeta uništiće se jedna od najdragocenijih stvari koju u ovoj zemlji imamo. A to je sport. Trebalo bi nešto da ostavimo za nama, a ne da upropašćavajući sve, ne spasimo ništa", istakao je Vujošević.

"Košarka u Evropi nije profitabilna delatnost, ona ima funkciju u smislu povećanja elana vitala nacije i reprezentovanja i propagande zemlje. I ona je svuda u Evropi sponzorisana", dodao je Vujošević.

Vujošević postavlja pitanje ministarki Marić koja su to privatna preduzeća koja će pomoći klubovima da prežive.

"A koga bi onda trebalo da sponzorišu javna preduzeća? Apsurdno je da su Partizan i Crvena zvezda društveno vlasništvo i nešto što nije moguće privatizovati, a da pri tome o njihovom finansiranju ne bi trebalo da vode računa niti ministarstvo za sport, niti javna preduzeća. Vidim da se u saopštenju preporučuje traženje privatnih sponzora pa bi voleo da ministarka da spisak tih privatnika kojima bi trebalo da se obratimo za sponzorstvo i da predloži mehanizme kako oni taj predlog ne bi mogli da odbiju", rekao je trofejni stručnjak za "Žurnal".

Vujošević se osvrnuo i na blokadu Partizanovog računa zbog poreskih dugovanja.

"U razgovoru sa predstavnicima države koji se bave poreskim obveznicima predlaže nam se reprogramiranje poreza pri kome bi morali da damo hipoteku 50 odsto veću od veličine duga i kamate. Predstavnici poreskih institucija diskretno se informišu šta je sa obeštećenjem od milion evra koje smo navodno dobili od Lučića i očekuju da od tih para bude izmiren dug poreza i kamata. Mi bi Lučića trebalo da dobijemo obeštećenje od 330 hiljada evra. Ili, tačnije, 400 hiljada umanjen za dug prema njemu koji iznosi 70 hiljada, što daje konačnih 330 hiljada evra. U ovim uslovima prosto nije moguće napraviti prioritete, raspodeliti gde bi to relativno malo obeštećenje trebalo da se plasira", smatra Vujošević.

Trener Partizana smatra da su problem i porez i zakon o sportu.

"Ministarka i njen tim imaju jednu od mogućnosti – da pokrenu na vladi proces rešavanja slučaja poreza KK Partizan, nalaženja mogućnosti da se bez davanja privatne hipoteke za javno preduzeće izvrši reprogram duga i odblokira račun. Takođe, trebalo bi da se pozabave i apdejtovanjem zakona o sportu kako bi se uspostavio sistem finansiranja vrhunskog sporta. Inače će se uništiti jedna od najdragocenijih stvari koju u ovoj zemlji imamo. A to je sport. Trebalo bi nešto da ostavimo za nama, a ne da upropašćavajući sve", istakao je Vujošević.

U utorak je, u Starom dvoru, održan sastanak predstavnika naših najvećih klubova i gradonačelnika Dragana Đilasa na kojem je dogovorena jednokratna pomoć Beograda sportskim društvima.

"Bio je i sastanak sa gradonačelnikom Đilasom koji pokazuje razumevanje za probleme sporta, a lično sam uveren da će pomoć koja je dodeljena sportskim društvima Partizan i Zvezda u budžetu predviđenom za sledeću godinu biti znatno veća", dodao je Vujošević.

Izvor: b92

Pogledajte još