Jakuze pokrenule "časopis za gangstere"

Magazin, koji je dostupan široj javnosti, navodno je distribuiran regularnim članovima jakuza (27.700 njih) u pokušaju da se podigne moral usled sve rigoroznijih zakona koji se tiču organizovanog kriminala.

Takođe, jakuze ovim magazinom žele da se javnosti predstave u drugom svetlu pošto su poznati po nasilju i izuzetnoj okrutnosti.

Yamaguchi-yumi, najveća i najbolje organizovana grupa jakuza smeštena je u gradu Kobe, a samo prošle godine izgubila je 3.300 članova, sudeći po policiji.

Prvu stranu magazina, koji može stati rame uz rame sa znatno ozbiljnijim publikacijama, krasi dijamant - poznati logo bande, a u njemu se nalazi i tekst šefa jakuza, Keiniči Šinode, koji savetuje mlađim članovima da se pridržavaju tradicionalnih vrednosti kao što su lojalnost i disciplina.

„Magazin je pokušaj da se jakuze ljudima predstave kao organizacija koja poštuje tradicionalne vresdnosti Japana i da njeni članovi nisu nasilni poput članova nekih drugih bandi jakuza. Iako je poslat članovima, bilo je samo pitanje vremena kada će dospeti i do šire javnost“,
smatra Džejk Adelstin, stručnjak koji se bavi jakuzama.

Prošle godine broj članova je iznosio 62.300, što je za 7.100 članova manje nego 2011. godine, sudeći po policiji, a najveći broj njih pipada klanu Yamaguchi-gumi.

Baš kao i itailjanska mafija, jakuze se bave kockanjem, krijumčarenjem droge, prostitucijom, reketiranjem, i kompanijskim prevarama.

Bande, koje nisu zakonom zabranjene, kroz istoriju su tolerisane od strane vlasti, uz povremeno negodovanje nekih njihovih aktivnosti.

Jakuze uživaju mitski status u Japanu, gdje su predstavljeni u mnogim filmovima, televizijskim emisijama i časopisima koji "glorifikuju" nasilan stil života pod uticajem samurajskog kodeksa časti.

Izvor: b92

Pogledajte još