Snodeun poleteo za Kubu?

Let iz Moskve za Havanu je skrenuo sa redovne rute, pokazuju indikatori "FlightAware-a" koji uživo prati letove. Vest je na internetu pokrenula polemiku o tome da li se bivši obaveštajac CIA Edvard Snouden nalazi u toj letelici.

Let Aeroflot 150 za Havanu je poleteo sa moskovskog aerodroma Šeremetjevo u 14.10 časova po lokalnom vremenu. Uzbunjivač Snouden se protekle dve nedelje nalazi na aerodromu.

Ruta leta je obično preko Skandinavije i Grenlanda, pre nego što se skrene južno ka Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama. Ovog puta je, međutim, avion leteo preko Evrope, pre nego što je nastavio put preko Atlantskog okeana.

Skretanje je pokrenulo spekulacije u medijima i na Tviteru da se Snouden ukracao baš na taj let, kako bi zaobišao američki vazdušni prostor.

Očekuje se da će avion sleteti u Havanu u 02.30 časova po srednjeevropskom vremenu.

Snouden je u Rusiju došao 23. juna, nakon što je početkom tog meseca obelodanio tajni nalog suda kojim su specijalne službe SAD dobile pristup svim pozivima najvećeg američkog mobilnog operatera "Verajzon".

On je objavio i podatke o supertajnom programu svog bivšeg poslodavca, američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) "Prizma", koji omogućava praćenje elektronske komunikacije na najvećim internet sajtovima.

Izvor: RTS

Pogledajte još