ZAKON PODRAZUMEVA I USVAJANJE DECE: Kuba na referendumu odobrila istopolne brakove

Stanovnici Kube odobrili su na referendumu novi porodični zakon kojim se omogućava sklapanje istopolnih brakova i usvajanje dece istopolnim partnerima, saopštili su danas zvaničnici u Havani.

Zakonom, koji ima više od 400 članova, redefinisana su i prava dece i roditelja njihovih roditelja, a reforme su naišle na neouobičajeno snažan, otvoren otpor sve jačeg klerikalnog pokreta na komunističkoj Kubi, kao i dela stanovništva, uprkos opsežnoj vladinoj kampanji u korist zakonskih rešenja, uključujući snažnu medijsku kampanju i hiljade informativnih sastanaka sa građanima širom ove ostrvske zemlje.

Kako je izjavila predsednica Nacionalnog izbornog saveta Alina Balseiro Gutjeres, za prihvatanje zakona glasalo je 66,9 odsto građana koji su izašli na referendum, dok je 33,1 odsto bilo protiv, a ostalo je da se prebroje glasovi u još nekoliko mesta.

Izbori na Kubi, na kojima ne sme učestvovati nijedna druga stranka sem vladajuće Komunističke, rutinski dovodi do izbornih pobeda sa podrškom većom od 90 odsto, što je bio slučaj i sa izmenama Ustava iz 2019. godine.

Zakonom se odobravaju surogatsko materinstvo, šira prava za babe i dede u pogledu njihove unučadi, zaštita starih lica i mere protiv rodno zasnovanog nasilja.

Prethodno je novi porodični zakon usvojila kubanska Narodna skupština, posle višegodišnje debate.

Jedna od ključnih promoterki reformi je Marijela Kastro, direktorka Nacionalnog centra za seksualno obrazovanje. Ona je ćerka bivšeg predsednika Kube Raula Kastra i nećaka njegovog brata, vođe kubanske revolucije Fidela.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još