"Majkrosoft" sarađivao sa obaveštajnim službama SAD

Iz dokumenata se vidi saradnja izmedju Silicijumske doline i američkih obaveštajnih službi u protekle tri godine, navodi "Gardijan".

List navodi i da ta dokumenta "bacaju novo svetlo" na visokopoverljivi program "Prizma" američke Nacionalne obaveštajne agencije (NSA), koji su razotkrili "Gardijan" i "Vašington post".

"Majkrosoft" nije sarađivao samo sa NSA za koju je Snouden radio, već i sa Federalnim istražnim biroom (FBI) i ta "saradnja" se odvijala ove godine kako bi NSA bilo omogućeno da lakše, preko programa "Prizma", pristupi bazi podataka na SkajDrajvu (SkyDrive), koji u ovom trenutku širom sveta koristi više od 250 miliona ljudi.

"Majkrosoft" je NSA omogućio da pristupi elektronskoj pošti koja se obavlja preko imejl servisa Outlook.com, uključujući i Hotmejl.

Dokumenta otkrivaju da je NSA, devet meseci pošto je "Majkrosoft" kupio Skajp, imao utrostručen broj video poziva preko Skajpa koje je prikupio preko svog tajnog programa "Prizma".

"Gardijan" navodi da je NSA prikupljeni materijal često delila sa FBI i CIA, a jedan od dokumenata otkriva da je program "Prizma" opisan kao "timski sport".

Britanski list je prošlog meseca objavio dokumenta koja otkrivaju da je NSA, preko programa "Prizma", imala "direktan pristup" sistemima velikih internet kompanija, uključujući "Majkrosoft", "Epl" (Apple), "Gugl" (Google), "Fejsbuk" (Facebook) i "Jahu" (Yahoo).

"Gardijan" podseća na poslednju kampanju "Majkrosofta", pokrenutu u aprilu, u kojoj se ističe posvećenost te kompanije politici privatnosti i to sloganom - "Vaša privatnost je naš prioritet".

Slično tome, i Skajp, koji je u vlasništvu "Majkrosofta" od oktobra 2011, ističe svoju politiku privatnosti i čuvanje ličnih podataka njegovih korisnika i sadržaja njihove komunikacije.

(Izvor: Tanjug, Blic)

Pogledajte još