Knežević: Očekuje se rekordan rod pšenice

Prema njegovim rečima, na oko 600 000 hekrata očekuje se da bude požnjeveno oko 3 miliona tona.

Država još nije odredila otkupnu cenu, ali se očekuje da ona bude oko 20 dinara po kilogramu, kaže ministar poljoprivrede.

Govoreći o rebalansu budžeta kojim su znatno umanjena sredstva za poljoprivredu, čak 3,6 milijardi dinara, Knežević kaže da je njegovo ministarstvo, kao i ostala ministarstva moralo da se ponaša odgovorno i skrati svoj budžet.

"Za ministarstvo poljoprivrede to je bilo osam odsto od ukupnog budžeta predviđenog za 2013.godinu. Uštede smo izvršili na račun dugoročnih investicija i na račun troškova benzina, službenih putovanja, projekata i svega ostalog", rekao je Knežević

On je naglasio kako poljoprivredni proizvođači najmanje treba da osete smanjenje budžeta, jer subvencije ne bi trebalo da budu smanjene.

"Deo koji smanjujemo a koij se tiče dugoročnih investicija ćemo pokušati da ostvarimo kroz kreditnu liniju koju imamo sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Tako nećemo zaistati u razvoju, i ono što smo planirali kao dugoročene investicije neće da dođe u restrikciju", poručio je ministar poljoprivrede.

Na pitanje da li država kasni sa ovogodišnjom otkupnom cenom pšenice, resorni ministar odgovara da se radi na formiranju predloga kolika ta cena treba da bude.

"Ove godine ćemo imati rekordan rod pšenice, na nekih 600 hiljada hektara, koliko je zasejano pšenice mi ćemo imati rod od skoro 3 miliona tona. Što od prilike znači da nam 1,5 miliona tona treba za domaću proizvodnju, a 1,5 miliona tona je spremno za izvoz. To je rekordna proizvodnja od kada se prati rod pšenice"
, kaže Knežević i dodaje: "Radimo na formiranju predloga kolika ta cena treba da bude, gledamo kalkulaciju, gledamo tržišta, i mislim da će te cena da bude negde oko 20 dinara po kilogramu".

Ovih dana je bilo problema sa našom pšenicom i brašnom , i njihovim vinom i paradajzom, to je izazavalo mnoge reakcije, međutim za ministra to nije tako nov problem.

"To je problem koji nas prati već četiri godine, nas upravo proizvođači žita i brašna upozoravaju na to. Makedonija svake godine, štiteći kobajagi svoju proizvodnju, navodno nađe neke materije, u našem žitu, našem brašnu. I onda kao zabrane uvoz. I taj uvoz, posle dva meseca kada se završi sezona vrate", kaže Knežević.

"Mi smo ove godine reagovali na vreme. Čim su oni izdali tu uredbu, iako su nas uveravali da neće doći do nje, mi smo reagovali. Kao što vidite rezultat toga je da oni ukidaju vrlo brzo tu uredbu, jer je to u potpunoj suprotnosti sa svim principima tržišta. Prema tome, očekujem vest za nekih par dana, da tržište i žita i brašna bude ponovo na nivou onoga što je bilo i pre", zaključuje on.

Izvor: B92

Pogledajte još