Papa stiže u Rio, najveća policijska akcija u istoriji grada

"Biće to najveća policijska akcija koja je ikada sprovedena u ovom gradu", rekao je agenciji Frans pres Roberto Alzir Dijaz Čavez, predstavnik državne službe za obezbeđenje Rija.

Očekuje se da će manifestaciji, koja traje od 22. do 28 juna, prisustvovati 1,5 miliona mladih katolika. Obezbeđivaće je 30.000 pripadnika policijskih i vojnih snaga, a grad će nadletati helikopteri.

Osim toga, turistički delovi grada, metro i autobuske stanice, a posebno favele, koje se smatraju najopasnijima, biće neprestano pod nadzorom policije.

“Obezbeđenje će biti znatno veće nego za vreme iste manifestacije u Madridu 2011. godine”, rekao je Dijaz Čavez.

On je dodao da je plan o obezbeđivanju manifestacije napravljen u junu, kad su širom Brazila danima trajale masovne demonstracije.

Više od 1,2 miliona ljudi učestvovalo je 20. juna širom Brazila na demonstracijama, koje su počele desetak dana ranije u Sao Paulu, a samo u Rio de Žaneiru okupilo se 300.000 ljudi.

Povod za proteste bili su povećanje cena javnog prevoza i velika poreska opterećenja, korumpiranost političara i loše stanje zdravstva i obrazovanja.

Papa Franja će tokom boravka u Rio de Žaneiru između ostalog posetiti jednu favelu u severnom predgrađu. Obezbeđenje će biti posebno jako na poznatoj plaži Kopakabani, gde se očekuje najveća koncentracija mladih katolika.

Papa Franja neće koristiti vozilo sa posebnim obezbeđenjem, tzv. “papamobil”, već otvorene džipove kako bi bio bliže narodu, navodi Frans pres.

Izvor: blic

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.