DRUGO MESTO JE VEĆ PRIPREMLJENO: Papa Franja ne želi da bude sahranjen u Vatikanu

Papa Franja je rekao da ne želi da bude sahranjen u Vatikanu kao i druge pape, već u rimskoj bazilici Santa Marija Mađore - kako bi bio blizu svoje omiljene ikone Bogorodice.

Papa puni 87 godina u nedelju i kaže da do sada nije razmišljao o ostavci, uprkos brojnim zdravstvenim problemima. Za sledeću godinu ima planiran put u Belgiju i razmišlja o poseti Polineziji i svojoj rodnoj Argentini.

- Istina je da su neka putovanja pod znakom pitanja. Ako je nešto blizu, onda će biti realizovano, ali ako je dalje u budućnosti, onda ih preispitujemo. Postoje granice - rekao je papa za meksičku televiziju Televisa u prvom intervjuu koji je dao posle povlačenja zbog akutnog bronhitisa. Zbog toga je bio i otkazan njegov put na klimatski samit u Dubaiju.

Iako je papski posao zagarantovan do kraja života, Franja je potvrdio da razmišlja o mogućnosti da se povuče i da je spreman na sve.

- Molim Boga da mi kaže kada je dosta, kada on to bude želeo.

Franja je već rekao da će, u slučaju da se penzioniše, stanovati u Rimu, gde odsedaju penzionisani sveštenici, a ne u Vatikanu. Posebno je vezan za rimsku baziliku Santa Marija Mađore i tamo odlazi posle svakog putovanja.

- To je moja velika ljubav - rekao je Franja i dodao da je već odlučio da bude sahranjen blizu bazilike.

- Mesto je već pripremljeno - otkrio je papa.

Mnoge pape su sahranjene u vatikanskim grobnicama ispod bazilike Svetog Petra u Vatikanu.

Papa je u intervjuu rekao i da je njegov put u Argentinu na čekanju i potvrdio da ga je pozvao novi predsednik Havijer Milei. Novi predsednik Argentine je u kampanji papu nazvao "imbecilom" zato što brani socijalnu pravdu i "predstavnikom zla na Zemlji".

Franja je imao dug razgovor sa Mileijem i deluje da mu je oprostio.

- U predizbornim kampanjama se neke stvari često izgovore neozbiljno, to su provizorne stvari sa namerom da privuku pažnju, ali kasnije same nestanu. Morate razlikovati ono što političari kažu u kampanjama i ono što rade posle, jer posle dolaze momenti konkretnih odluka - rekao je papa.

Izvor: Glasamerike.net
Foto: unaocvideos - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još