Blic istražuje: Račune za struju ne bi razumeo ni Nikola Tesla

Prvi naredni račun za jul biće isti za sve potrošače u Srbiji jer će ga na adrese korisnika uputiti novo preduzeće EPS „Snadbevanje“. S obzirom na to da izdavanje računa više neće biti u nadležnosti distribucija, na tom julskom obračunu će stajati obaveštenje o visini duga prema distribucijama za koji će biti omogućen novi reprogram.

"Svi koji budu imali zaostala dugovanja prema distribucijama zaključno sa 1. julom, od 1. avgusta će moći da zaključe ugovor o reprogramu tih dugova"
, kažu za “Blic” u EPS-u i dodaju da će se na budućim računima knjižiti samo novi dugovi.

Nečitljivo i u regionu

Nikola Rajaković, profesor EFT u Beogradu, tvrdi da bi uprkos složenom tarifnom sistemu računi mogli biti jednostavniji.

"Ipak, treba imati u vidu da je teško praviti račune sa složenim tarifnim sistemom. Komplikovani su računi i u regionu, a pogotovo u razvijenim evropskim zemljama"
, kaže Rajaković.

Osim ovih izmena, računi za struju će i dalje biti prilično komplikovani za čitanje jer i pored obrazloženja na poleđini mnogima nije jasno značenje stavki poput obračunske snage, raznih naknada, a ponajmanje metodologija kojom se došlo do konačnog iznosa utrošene električne energije.

U EPS-u objašnjavaju da su sadržaj i forma računa uslovljeni propisima Agencije za energetiku Republike Srbije i da se sve navedene stavke mogu menjati samo izmenom tarifnog sistema ili uredbom Vlade.

"EPS je u račune dodao stavke koje su važne za kupce: popusti, visina starog duga, prethodna uplata i kamata. Stavka „naknada za obnovljive izvore energije“ uvedena je na osnovu donetih uredaba Vlade Srbije. RTV pretplata takođe je odlukom Vlade Srbije deo računa"
, kažu u ovom javnom preduzeću.

Izvor: Blic

Pogledajte još