Upoznajte ogroman virus koji možda dolazi sa Marsa

Ovo otkriće navelo je istraživače iz Francuske na pomisao da je virus došao iz daleke prošlosti ili možda čak i sa druge planete kao što je Mars.

Ovaj veliki virus može se naći samo pod vodom i ne predstavlja opasnost po ljude a zahvaljujući njegovoj veličini može se videti i najosnovnijim mikroskopom.

Međutim, istraživači veruju da virus otvara brojna nova pitanja o istoriji života na Zemlji.

Dr Žan MIšel Klaveri, naučnik koji je otkrio virus, smatra da je novi Pandoravirus nastao iz drevnog ćelijskog tipa koji više ne postoji.

Dr Klaveri je prvo pomislio da je u pitanju bakterija pošto je virus izuzetno velik i ne poseduje regularan oblik koji se povezuje sa virusima.

Kada su Pandoravirus doneli u laboratoriju on je stavljen u rastvor antibiotika sa ciljem da se ubiju prisutne bakterije.

Ovi uzorci oslobođeni bakterija potom su izloženi amebama znajući da ukoliko bi one umrle, to bi izazvalo nešto drugo pored bakterija.

Ovo se ispostavilo uspešnim i velike količine Pandoravirusa su se izrodile.

Međutim, ono što je za naučnike predstavljao šok jeste činjenica da svega 6 odsto gena virusa podseća na gene koji se mogu naći u drugim organizmima na Zemlji.

Naučnici još ne znaju kako je ova ćelijska forma postala virus ali pretpostavljaju da je evoluirala kao odbrambena strategija.

Istraživači sada očekuju da pronađu još velikih virusa.

Izvor: b92

Pogledajte još