Kina: 47 mrtvih u zemljotresu

Zemljotres magnitude 6,6 pogodio je jutros područje između okruga Minsijan i Džangsijan, sa epicentrom na dubini od 20 kilometara, saopštila je seizmološa služba provincije Gansu.

Američko Geološka observatorija saopštila je jačina inicijalnog zemljotresa u Kini bila 5,9 stepeni Rihtera na dubini od 10 kilometara.

Epicentar zemljotresa bio je u blizini grada Dingsi u provinciji Gansu u predelu planina, pustinje i pašjaka sa populacijom od 26 miliona, što je jedan od slabije naseljenih provincija na zapadu Kine.

Zemljotres bio plitak, što ga može učiniti razornijim, navela je agencija AP i dodaje kineski vladin centar naveo da je bio na dubini od, oko 20 kilometara ispod površine, dok pokrajinska administracija provincije Gansu saopštila je da je dubina zemljotresa bila na samo 6,0 kilometara ispod površine.

Američko Geološka observatorija saopštila je jačina inicijalnog zemljotresa u Kini bila 5,9 stepeni Rihtera na dubini od 10 kilometara.

Komunikacije u 13 gradova okruga Džangsijan su prekinute.

Telefonske veze i struja u prekidu

Pripadnici vojske i policije upućeni su u ugrožena područja kako bi se uključili u akciju spasavanja, a lokalne vlasti su obezbedile prvu pomoć i hiljadu šatora.

Meteorolozi su za danas prognozirali kišu u ugroženim područjima, što bi moglo da oteža akciju spasavanja.

Žrtava i povredjenih ima u okrugu Min i drugim ruralnim južnim delovima opštine, rekao je Tang Siaoming gradonačelnik Dingsi, grada od 2,7 miliona stanovnika.

Tang je naveo da je najveća materijalna šteta počinjena u okruzima i Min i Džang, gde je na desetine kuća oštećeno i snabdevanje električnom energijom i telefonska mreža su u prekidu.

Izvor: Blic, Agencija

Pogledajte još