Čekanje u redovima nam uzme godine života

Mnogi će reći da su krivi neljubazni i spori službenici, ali da li zaista oni mogu da nešto učine i razreše isuviše upetljanu birokratiju koja svima guta vreme, novac i ponajviše živce. Problem je u sistemu koji se vodi parolom “zašto jednostavno, kad može komplikovano”. Kada napokon posle nekoliko sati provedenih na nogama stignemo do šaltera, često se desi da nas službenici pošalju na neki sledeći ili vrate po još neki dokument i onda opet sve ispočetka.

Violeta Jovanović, izvršni direktor NALED-a, kaže da su najduži redovi za plaćanje, jer mali broj ljudi mesečne račune plaća elektronskim putem.


"Ljudima u Srbiji je lakše i sigurnije da sami odu na šalter nego da koriste elektronski servis. To govori u prilog činjenici da smo naviknuti na redove i čekanje, jer strahujemo od administracije koja može da nas kazni ako nešto ne uradimo dobro, umesto da to vidimo kao servis koji je nama na usluzi",
kaže Jovanović za Blic.

Da upravo sada najduže čekamo u redovima, tvrdi Goran Papović iz NOPS-a.


"Stvorili smo vrzino kolo koje niko ne može da raspetlja. Izmislili smo nove propise koji stvaraju redove svuda. Najduže se čeka za overu knjižica za nezaposlena lica, jer morate prvo da se prijavite na Biro, ako se ne javite na vreme, gubite pravo na overu. Redovi su u marketima, jer je nekada radilo po 10 i više kasa, a sada jedna ili dve"
, kaže Papović.

On smatra da smo se već navikli na teške procedure jer “i kad žabu stavite u mlaku vodu ona ne beži”, tako i narod tapka u mestu jer smo postali apatični.

Čitav tekst pročitajte OVDE.


Blic

Pogledajte još