Prekobrojne će plaćati opštine

BEOGRAD, 08. jun 2009. (FoNet) - Do kraja ovog meseca trebalo bi da se i definitivno odredi koliko je zaposlenih u državnoj administraciji višak, saznaje "Blic" u Vladi Srbije.

U Vladi najavljuju da će do kraja juna, eventualno u prvom delu jula, biti završen rad na izmenama Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o državnim službenicima, kojim će biti precizirani kriterijumi o broju radnih mesta.

Uporedo, Vlada Srbije priprema i izmene zakona o finansiranju opština.

Ideja je da opštine dobiju novac iz budžeta za plate zaposlenih samo za broj predviđen zakonom, najavljuju u Vladi,što praktično znači da će za sve izdatke preko plana - opštine morati da se snađu same.

Kako sada stvari stoje, standard za broj zaposlenih u administraciji biće jedan na hiljadu stanovnika i to je kriterijum i u EU. Standardi o broju zaposlenih neće se odnositi samo na lokalnu samoupravu već i ostale budžetske korisnike, poput javnih preduzeća.

Ideja je da bogatije opštine imaju obavezu da brže smanje prekobrojne, a manje razvijenim da se omogući nešto duži period koji treba da iskoriste za smanjenje broja zaposlenih jer im treba sredstava za otpremnine. Još nije precizirano koji bi to rokovi bili.

Izmene Zakona o državnim službenicima trebalo bi da omoguće da zaposleni u administraciji budu isto rangirani, kao i građani zaposleni kod privatnika.

Do sada su zaposlenja u državnoj administraciji bila po principu „jednom za svagda“, što je državnim činovnicima omogućavalo da budu zaštićeniji od drugih građana, a da je otkaz gotovo nemoguća stavka.

Ukoliko se pretpostavi da neka opština ne smanji broj zaposlenih, moraće sama da se snađe za plate.

Pogledajte još