Crne tačke za mobilne telefone: Gde u Srbiji nema dometa

I pored razvoja novih tehnologija i širenja mreže pokrivenosti mobilnih operatora, u Srbiji je situacija takva da sa udaljavanjem od centra grada nastaju problem sa prijemom mobilnog i internet signala. Pojedini delovi su u tom smislu i prave crne rupe jer mreža u njima uopšte i ne postoji.

Na putu od Umke do Beograda, u delu kod Ostružnice ne samo da je nemoguće uspostaviti interent vezu, nego se često gubi i mobilni signal pa vam je telefon praktično mrtav i neupotrebljiv. Šta ako mi baš tada zatreba telefon? Meni je to neshvatljivo jer je reč o mestu koje je samo na desetak kilometara udaljeno od prestonice“, objašnjava za Marko S. problem sa prijemom signala.

Ovakvih primera u Srbiji ima dosta, kao i razloga. Ono što je, ipak, nesporno jeste da je pokrivenost teritorije iz godine u godinu sve veća i bolja, kao i da, prema podacima Ratela koji kontroliše kvalitet usluga, mobilni operatori ispunjavaju uslove iz licence.

Pratimo situaciju na terenu, pa u slučaju da negde postoji mrtva zona to treba prijaviti nama. Naše ekipe stalno odlaze na teren. Upravo se jedna sprema za obilazak istočne Srbije da se vidi kakav je situacija i kakvih problema ima - objašnjavaju u Ratelu.

Ono što je, međutim, evidentno jeste da se u planu širenja mreže i pokrivenosti teritorije, operatori rukovode, pre svega, ekonomskim interesima.

Operatori nemaju interes da pokrivaju područje gde postoje dve kuće. Za njih nije isplativo da tu grade baznu stanicu. S druge strane, imate situaciju da su područja oko autoputa pokrivena iako duž njih niko ne živi. Frekventnost korisnika je tu velika i operatori imaju interes da što bolje pokriju tu teritoriju. Zbog takvih stvari korisnici menjaju operatora“, kaže Nebojša Vasiljević, pomoćnik ministra trgovine i telekomunikacija.

Za loš prijem signala i interneta postoji nekoliko razloga, a jedan od glavnih je kapacitet bazne stanice koja se koristi.

Ona pokriva određenu teritoriju i ima tačno određen kapacitet broja korisnika. Jedno je pitanje da li je signal dovoljno jak, a drugo da li je kapacitet te internet komunikacije dovoljno veliki da može da pokrije određenu teritoriju i broj korisnika. Dešavalo se da u nekim delovima većih gradova signal nije dobar, i to se rešava dodavanjem nove bazne stanice“, objašnjava Vasiljević.

On, ipak, napominje da je situacija sada daleko bolja nego ranije i da svako ko duže vreme koristi mobilni telefon primećuje tu razliku.

Izvor: Blic

Pogledajte još