Anita ide u inostranstvo na presađivanje srca i pluća

"Anita Balaž mora biti prva koju će država poslati na transplantaciju srca u inostranstvo. Na prvom nacionalnom konzilijumu sledećeg utorka, vrhunski kardiolozi i kardiohirurzi pregledaće je još jednom i država će preuzeti brigu da nađe bolnicu u kojoj će Aniti biti urađena transplantacija", kaže dr Dušan Milisavljević, predsednik Odbora za zdravlje i porodicu u Skupštini posle jučerašnjeg sastanka sa Anitinim roditeljima i državnim sekretarom u Ministarstvu zdravlja prof. dr Vladimirom Đukićem.

Anita, koja boluje od teškog oblika srčane slabosti, restriktivne kardiomiopatije, sa sestrom, bratom i roditeljima živi u Erdeviku kod Šida. Njeni roditelji su bezuspešno slali molbe bolnicama u inostranstvu, ali do sada nije stigao pozitivan odgovor.

"Bolnice su je odbile jer iza njih ne stoji nijedna osiguravajuća kuća, niti država. Situacija sada mora da se promeni. Ovo je početak prave borbe za Anitu i drugu decu, da ih uvedemo u državni sistem. Do 6. avgusta očekujemo usvajanje novog pravilnika po kojem bi Anita prva iz Srbije otišla na transplantaciju srca u inostranstvo o trošku države"
, kaže dr Milisavljević.

Ksenija Balaž, majka male Anite, kaže da joj je jučerašnji sastanak ulio nadu.

"Stalno se potencira da država nema para, pa ne smemo da verujemo da će snositi troškove operacije, ali verujemo da će država sada naći bolnicu. Anita je za sada dobro. Ona je veliki borac"
, kaže njena majka Ksenija.

RFZO: Potreban rebalans budžeta

U RFZO navode da transplantacija srca nije bila predviđena pravilnikom o slanju dece na lečenje u inostranstvo, pa samim tim nije u finansijskom planu za 2013. „Rebalansom budžeta, izmenom pravilnika, neophodno je utvrditi sredstva koja su potrebna za upućivanje pacijenata na transplantaciju srca u inostranstvu”, navode u RFZO.

Izvor: BLIC

Pogledajte još