U Srbiji devetoro obolelih od virusa Zapadnog Nila koji prenose komarci

"Dobili smo 86 materijala na analizu od 52 pacijenta iz cele Srbije i kod devet pacijenata je potvrđen virus Zapadnog Nila", kažu u ovoj ustanovi.

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije prof. Dragan Delić navodi da je u ovoj ustanovi virus laboratorijski potvrđen kod četiri pacijenta.

On je objasnio da su svi pacijenti kod kojih je virus potvrđen iz Beograda, da su stariji od 60 godina, imaju neko hronično oboljenje i da se kod njih kao komplikacija infekcije javili meningitis i encefalitis, upala moždanih ovojnica i mozga.

"Upala mozga je teške infekcije, gde nemate određenu terapiju. Zbog toga je prošle godine bilo i smrtnih ishoda", kazao je Delić Tanjugu.

On je naglasio i da se očekivalo da se bolest pojavi, jer je virus prošle godine registrovan na ovom podneblju, i naglasio da to nije ništa neobično što se tiče infektologije.

Na svu sreću, prema njegovim rečima, kod oko 80 odsto inficiranih bolest protiče bez simptoma dok ostatak ima blagu kliničku sliku.

Komplikacije sa javljaju kod malog broja pacijenata, obično starijih ljudi sa nekim hroničnim oboljenjem.

Samo u Klinici za infektivne i tropske bolesti KCS od virusa Zapadnog Nila prošle godine je leceno 58 pacijenata, a njih deset je umrlo.

Ova infektivna bolest prvi put je registrovana u Ugandi 1937. godine, a tropske vrućine, migracija stanovništva, doneli su je i u naše krajeve prvi put prošle godine.

(Izvor: Tanjug)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.