NE IGNORIŠITE IH: Šest simptoma pokazuju da ste alergični na ujed komaraca

Leto donosi duže dane, toplije vreme i duži boravak na otvorenom. Međutim, ono što može da nam pokvari uživanje u toplim letnjim noćima jesu komarci, naročito ako ste na ujed ovog insekta alergični.

Prema Američkoj akademiji za alergije, astmu i imunologiju, kontakt sa komarcem mora da traje najmanje šest sekundi da bi se pojavio klasičan plik koji svrbi.

Dermatolog Valensija Tomas navodi da je najbolje preduzeti određene mere da ne bi ni došlo do kontakta jer ne možete uvek da znate kako će vaše telo da reaguje.

Dr Tomas predlaže da nosite odeću koja može da vas zaštiti od komaraca, uključujući majice dugih rukava i pantalone dugih nogavica. Vrsta hrane koju jedete, takođe može da pomogne da vas komarci izbegavaju. Jedna od takvih namirnica je beli luk.

Takođe, koristite i zaštitne sprejeve protiv komaraca i izbegavajte da provodite previše vremena tamo gde komarci borave.

- Normalna reakcija nakon uboda komarca je crvenilo, natečen plik koji svrbi i koji se pojavi nekoliko minuta nakon uboda, a može da se zadrži i do deset dana - objašnjava Kara Vada sa Univerziteta Ohajo Stejt.

Ozbiljni simptomi uključuju veće plikove i izbočine na telu i izraženije oticanje. Takvi znakovi ukazuju na to da je u pitanju lokalna alergijska reakcija koja ja veoma retka.

Ne postoji neki test kojim bi se utvrdilo da je neko alergičan na komarce već lekari mogu samo da prate stanje i simptome.

Simptomi koji pokazuju da ste alergični na ubod

Nekoliko simptoma može da ukažu na to da je osoba možda alergična na ubod komaraca.

Osip – iznenadno izbijanje natečenih, bledocrvenih kvržica koje svrbe na mestu uboda ili po celom telu mogu da ukažu na alergijsku reakciju.

Oticanje u usnoj duplji, na samim usnama i u grlu – bilo kakvo iznenadno oticanje lica ukazuje na ozbiljnu alergijsku reakciju.

Mučnina – ako osetite mučninu nakon uboda, to takođe može da bude znak da ste alergični.

Vrtoglavica – ako vam se vrti u glavi i ne možete stabilno da stojite, verovatno je u pitanju alergijska reakcija.

Temperatura – ako vam se iznenada povisi telesna temperatura, to je znak da se telo bori protiv alergije.

Glavobolja – ako se pojavi uz druge simptome, teška glavobolja koja se iznenada javi može da znači da imate alergijsku reakciju.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još