Nakon što ih je preuzela država: Šarićeve firme propadaju, najviše ispaštaju radnici

Prema rečima radnika, dok je vlasnik firmi u kojima su radili bio Darko Šarić, plate su isplaćivane, a bilo je i napretka u proizvodnji i poslovanju.

Nakon podizanja optužnica i oduzimanja imovine od Šarića i njegovih saradnika, upravljanje nad preduzećima je preuzela država, a ona su počela da stagniraju ili propadaju.

Blizu šest stotina radnika je ostalo bez posla, a proizvodnja se odvija smanjenim kapacitetom, piše CINS.

"U peroidu kada je država preuzela vlasništvo nad kapitalom „Mitrosrema“, mi imamo samo propast i ništa više”, kaže Stevan Jovanović, predsednik sindikata radnika „Mitrosrema“, dodajući da država nema ideju šta da radi sa tim preduzećem.

Osim „Mitrosrema“ iz Sremske Mitrovice, Šarić i njegovi saradnici su između 2006. i 2010. godine kupili još sedam privatizovanih preduzeća.

Šarić je, nakon što je u januaru 2010. za njim raspisana međunarodna poternica, pobegao iz zemlje i sudi mu se u odsustvu.

Zbog sumnje da je novac za kupovinu preduzeća stečen krivičnim delima, Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom Ministarstva pravde i državne uprave Republike Srbije zaplenila je šest preduzeća od kojih su dva kasnije otišla u stečaj: „Jedinstvo“ iz Gajdobre i „Palić“ iz Subotice. Osim „Mitrosremom“, Direkcija trenutno upravlja još i preduzećima „Putnik“ i „Vojvodina“ iz Novog Sada te „Bratstvom“ iz Preševa.

Vladimir Ćeklić, načelnik odeljenja za stručne poslove Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom, kaže da je jedini zadatak Direkcije očuvanje imovine preduzeća do okončanja postupaka, kako se ne bi umanjila njihova vrednost.

Objašnjava da radnici greše kada misle da su ponovo postali državno preduzeće jer država njima samo upravlja – i dalje su u vlasništvu ljudi protiv kojih se vode postupci, zbog čega ne mogu računati na pomoć iz državnih fondova.

U preostala dva preduzeća – „Forum-plasman“ iz Novog Sada i „Mladi borac“ iz Sonte – udele Šarića i njegovih saradnika preuzela je Agencija za privatizaciju Republike Srbije.

Aleksandar Vujičić, direktor Uprave za sprečavanje pranja novca kaže za CINS da su kriminalne grupe, pored ostalog, zainteresovane i za privatizacije, jer se u tom postupku prodaju i kvalitetne kompanije.

"Uglavnom bi trebalo da je intencija perača novca da ulaže u tu firmu. Njima se isplati da firma fukcioniše, kako bi mogli da mešaju ilegalne i legalne prilive novca. Upravo iz razloga da bi kasnije mogli da pokušaju da prikažu, ukoliko dođe do bilo kakvog postupka, da taj novac potiče iz legalnog biznisa“, rekao je Vujičić.

Branko Pavlović, bivši direktor Agencije za privatizaciju, kaže da je Šarić ulagao novac u preduzeća da kasnije može da ih preproda i time prikaže da oprani novac ima poreklo.

Tužilaštvo za organizovani kriminal nije želelo da daje komentare o motivima Šarića i saradnika da ulažu u ova preduzeća.

Od velikog proizvođača do stečaja

Firma „Jedinstvo“ nekada jedan od većih proizvođača hrane u Vojvodini, nalazi se u Gajdobri, mestu od oko 2.500 stanovnika, dvadesetak kilometara od Novog Sada. Prilikom posete preduzeću u oronuloj zgradi, novinari CINS-a zatekli su tek nekoliko radnika, koji su pokušavali da nađu razlog da se što pre udalje...

Nastavak o "Jedinstvu" možete čitati na veb sajtu CINS-a.

Urušavanje šampiona

Sa 4.000 hektara obradive površine, „Mitrosrem“ je jedno od većih poljoprivrednih preduzeća u Vojvodini. Osim ratarstvom, proizvodnjom i preradom kukuruza, pšenice i repe, uzgaja i životinje, a u okviru preduzeća postoje i klanice.

U Direkciji preduzeća, na zidu kancelarije, izloženi su njihovi prepoznatljivi proizvodi: „Corn flakes“ kukuruzne pahuljice, zelena kesa „Palente“ sa likom plavokosog dečaka, smoki „Jumbo flips“, kao i pehari i medalje kojima su nekada nagrađivani za kvalitet proizvoda.

Međutim, članovi sindikata i dugogodišnji radnici „Mitrosrema“ pričaju da preduzeće danas radi značajno smanjenim kapacitetom.

Sve o slučaju "Mitrosrema", kao i o saznanjima koja se tiču ostalih firmi - možete čitati na veb sajtu CINS-a.

(Izvor: CINS - Ivana Jeremić, Milica Šarić )

Pogledajte još