Detroit: Ni kuće za dolar nema ko da kupi

Tako recimo jedna porodična kuća iz 1915. godine, čija je početna cena u maju 2011. godine bila 900 dolara, već godinu dana se prodaje po ceni od jednog dolara, ali bezuspešno. Zainteresovanih kupaca jednostavno nema, piše "Dejli mejl".

Većinu zgrada prodaju banke koje su ih oduzele vlasnicima zbog dugova, a sada pokušavaju da ih se što pre reše kako ne bi plaćale porez. Porez na imovinu u Detroitu jedan je od najviših u Sjedinjenim Državama.

Detroit je u julu zbog duga od 18 milijardi dolara podneo zahtev za proglašenje bankrotstva, ali je on odbačen na sudu u saveznoj državi Mičigen.

Guverner Mičigena Rik Snajder najavio je da će od federalnih vlasti zatražiti pomoć za rušenje odredjenog broja zgrada, od 78.000 napuštenih objekata i kuća u Detroitu.

Bankrot Detroita je rezultat dugogodišnjeg propadanja, smanjenja broja stanovnika i slabljenja industrije automobila koja je nekada bila okosnica razvoja grada.

Grad je u poslednjih 10 godina izgubio četvrt miliona stanovnika, i sada ih ima skoro dva i po puta manje nego pedesetih godina prošlog veka.

B92

Pogledajte još