Nikolić odlikovao Službeni glasnik

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić doneo je 31. jula 2013. godine, Ukaz o dodeli odlikovanja - Sretenjskog ordena drugog stepena Javnom preduzeću Službeni glasnik, za naročite zasluge objavljivanja zakona i propisa, a povodom obeležavanja 200 godina od objavljivanja prvog srpskog službenog glasila, saopšteno je danas.

Ove godine obeležava se 200 godina od objavljivanja prvog srpskog službenog glasila - prvi broj "Novina serbskih" izašao je u Beču 13. avgusta 1813. godine i vest na četvrtoj strani tog broja o borbama Srba i Turaka prvo je obaveštenje o modernoj državi Srbiji u jednim srpskim novinama, navodi se u saopšetnju Pres službe predsednika Srbije.

Sa razvojem "Novine serbske", koje su vremenom i promenama koje su se dešavale u državi menjale i svoj naziv, ustrojen je sistem publikacije i objavljivanja svih najznačajnijih pravnih propisa koji su doneti u Srbiji.

Javno preduzeće Službeni glasnik kao službeno glasilo države nastavljač je tradicije začete "Novinama serbskim" i obeležava taj datum kao svoj dan. Osim osnovne delatnosti koju predstavlja objavljivanje zakona, propisa i drugih opštih akata, Javno preduzeće Službeni glasnik je i lider u oblasti izdavaštva u Republici Srbiji, štampanjem kapitalnih izdanja stručne i teorijske literature eminentnih domaćih i stranih autora i obrazovnih institucija, navedeno je u saopštenju.

Izvor: RTS

Pogledajte još