Šta sve morate kontrolisati kod doktora?

Pregled kod ginekologa

Redovna poseta ginekologu može da vas spasi raznih bolesti. Iako vam se može činiti beznačajno, ako uočite sitno krvarenje između dva ciklusa, svakako bi trebalo da odete kod svog ginekologa, čak i ako uzimate kontracepcijske tablete. Ako koristite kontracepcijske tablete verovatno ćete morati da počnete da uzimate neke druge. Mnogo značajnije je uočavanje krvarenja nakon seksa. To se uvek mora proveriti. Kod ginekologa nikada ne preskačite da uradite PAPA test, kojim se proveravaju rane promene ćelija grlića materice, koje ako se ne leče mogu da uzrokuju nastanak karcinoma. Pored PAPA testa jednako je važno uraditi kolposkopski pregled, kao i vaginalni bris kako biste bile sigurne da nemati nikakvu infekciju. Većina infekcija ne daje nikakve simptome te nemojte ovo preskakati.

Pregled grudi

Pregled grudi možete da uradite kod vašeg ginekologa ili same da naučite kako da se samostalno pregledate, jer bi vam ovakva veština mogla spasiti život. Dobro vreme za samopregled je svaki mesec nakon menstruacije.

Mentalno zdravlje

Da li ste znali da će u proseku jedna od pet žena oboleti od depresije, a jedna od tri žene doživeće traumu u nekoj fazi života? Ako ste lošeg raspoloženja ili se borite s nekakvim teškoćama, razgovarajte sa svojim lekarom o tome. Vaše mentalno zdravlje mora uvek da vam bude prioritet.

Mladeži

Madeži se mogu razviti u maligni melanom, tako da je bitno da su provereni od strane stručnog lica najmanje jednom godišnje. Takođe, važno je da pratite bilo kakve promene na mladežima. Ako primetite da postaju veći, menjaju oblik ili krvare, odmah se javte lekaru.

Stomatolog

Svima je zastrašujuća stomatološka stolica najveća noćna mora, ali ipak je potrebno otići na kontrolni pregled svakih šest meseci ili jedanput godišnje. Odlazak kod stomatologa je važan, jer svaki kvar otkriven u ranoj fazi može vrlo lako da se izleči.

Oči

Iako je možda u prošlosti vaš vid bio savršen, sada to ne mora biti slučaj i možda bi trebalo da nosite naočare ili kontaktna sočiva. Takođe je važno da proverite glaukom i druge očne bolesti.

Nivo vitamina D

Vitamin D je neophodan za apsorpciju kalcijuma i za zdravlje naših kostiju. Jedan od retkih načina da biste dobili svoju propisanu dozu vitamina D je uz pomoć sunca. Nedostatak sunčeve svetlosti stavlja nas u opasnost da ne dobijemo dovoljnu količinu vitamina D, pa treba dodatno uzimati vitamin D kako biste sprečili nastanak osteoporoze i vaše kosti održali jakim. Nivo vitamina D proveravajte jedanput godišnje.

Šećer u krvi

Dijabetes je postao jako česta bolest i može dovesti do ozbiljnih posledica ako se ne leči na pravi način. Zato ga je potrebno otkriti na vreme.

Izvor: b92

Pogledajte još