Đilas: Dobro ćemo proći na izborima

Đilas "priznaje" da je u prošlosti pravio greške, pogotovo u vreme kada je preuzeo stranku.

Prema sopstvenom priznanju, danas ne bi na isti način rešavao neke probleme, sa nekim ljudima bi vodio debatu na osnovu politike, a ne na osnovu statutarnih normi.

Lider DS je rekao i da se samo na izborima pokazuje rejting stranke i da je pitanje odgovornosti jedna od stvari koje razlikuje današnju DS od prethodne.

"I o mojoj odgovornosti će se raspravljati posle izbora, u zavisnosti kako na njima prođemo", rekao je Đilas i dodao da je svestan toga da je deo glasača DS otišao u apstinenciju i da je zato zadatak stranke da te birače ubedi da demokrate znaju šta rade, tako što će kritika vlasti biti argumentovana i konstruktivna sa predlozima rešenja za probleme sa kojima se Srbija suareće.

Predsednik demokrata kaže i da je viđenje građana Srbije da je DS bila u vlasti "od kada pamte" nešto što "ide uz DS", ali da to nije tačno:

"Demokrastka stranka je realno bila četiri godine na vlasti, znam da su građani više očekivali, da neke stvari nisu dobro urađene, ali mora da se prizna da je u mnogim oblastima za koje smo mi bili odgovorni napravljen pomak. Posebno kada se sitaucija od pre godinu dana uporedi sa ovom danasnjom".

Na pitanje kako sarađuje sa Aleksandrom Vučićem, s obzirom da je od veceprimijera dobio poziv da zajedno realizuju projekat "Beograd na vodi", ali i na činjenicu da im se stavovi u poslednje vreme često poklapaju, Đilas je, u šali, odgovorio pitanjem:

"Samo da vidimo - ko je prvi iznosio te stavove?"

On je dodao da je zadovoljan svaki put kada vlast i opozicija postignu konsenzus oko nekog pitanja, jer je to dobro za Srbiju i spreman je da sarađuje sa svakim za dobrobit zemlje:

"Sve što je dobro za Srbiju, dobro je i za DS".

Đilas je pozdravio stav Vučića da menadžment iz Etihada u Er Srbija mora da bude dobro plaćen i da on već godinu dana traži da to važi za sva javna preduzeća kako bi dobili prave menadžere, a ne partijske direktore bez znanja i iskustva. Na žalost, kaže, to nije prihvaćeno.

Ukazao je i na to da Er Srbija ipak neće biti prvo javno preduzeće sa profesionalnim i donekle realno plaćenim menadzmentom, jer taj princip je grad Beogard primenio u PKB-u.

PKB, koji je bio potuno uništen, zahvaljuci menadžmentu i radnicima danas vredi stotine miliona evra. To je profitabilna kompanija sa platama većim od onih koje daju privatne firme iz te oblasti.

"Ukoliko se prihvati moj predlog, plata direktora PKB-a sa bonusima biće preko 3.000 evra. Mnogo manje od Er Srbije, ali i više od državnih gubitaša i monopolista".

Na pitanje o eventualnom ulasku DS u vladu kaže:

"DS ne može da uđe u vladu ukoliko se ne prihvati promena načina razmišljanja, koncept po kome vlada funkcioniše. Tajna uspeha u Beogradu, ma šta ko danas pričao, je u činjenici da smo se u Beogradu najviše približili tome da nije bitno ko je iz koje stranke i da je mnogo ljudi zauzelo važne pozicije, a nisu bili članovi nijedne stranke", rekao je Đilas i podsetio da mnogi iz URS i LDP i danas rade u gradskoj vlasti iako njihove stranke nisu prešle cenzus.

Đilas je naglasio da se mora napraviti koncept u kome će stručnjaci moći da rade posao i dodao da se slaže sa tim da "treba da ode Žarko Obradović, ali da je važnije pitanje ko će da dođe umesto njega".

Prema njegovom mišljenju, iz vlade treba da ode Milutin Mrkonjić, ali mora i Velimir Ilić, jer je Mrkonjić "sagradio više od Ilića".

On je naveo da kad god DS podvuče da je važan koncept vlade stručnjaka, uslede napadi na njegove saradnike, poput Aleksandra Šapića, za koga, ističe, nije rekao da je vrhunski ekspert, ali je ponosan što je deo njegovog tima.

Na pitanje da li postoji neslaganje sa zamenikom predsednika DS Bojanom Pajtićem, Đilas je odgovorio odrično:

"Naprotiv. Mi tesno sarađujemo".

"Morate imati u vidu da sam ja, pored predsednika stranke i gradonačelnik Beograda, a Pajtić pored toga što je zamenik predsednika stranke i predsednik pokrajinske vlade. Nas su građani izabrali da radimo najbolje u interesu tih delova Srbije, koje mi na neki način predvodimo", rekao je Đilas.

Na kraju, lider DS je poručio da samo stranke koje imaju sposobnost da prihvate kritiku, shvate poruku koju im građani posalju i uđu u reforme, imaju šanse da jednog dana opet budu valst, preuzmu deo odgovornosti i razvijaju Srbiju.

B92

Pogledajte još