Merkelova u izbornoj kampanji domaćica i kuvarica

Merkelova će u centru "vruće kampanje" stajati, ne samo kao političar, već, kao čovek - supruga i domaćica, čiji se muž retko "žali" na njene kulinarske i domaćičke sposobnosti, saznaje magazin "Fokus" iz jednog predizbornog prospetka njene Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

U prospektu na 24 strane više od 60 miliona nemačkih birača mogu da saznaju o "deset razloga zašto da biraju demohrišćane", ali i o Merkelovoj, privatno.

U ovom prospektu, koji još nije obavljen, a u koji je "Fokus" imao uvid, muž Merkelove, profesor Joahim Zauer se retko žali na njene kulinarske veštine, recimo, na čorbu od krompira ili rolnice.

"Moj muž se retko žali.....jedino na kolačima je za njega uvek malo preliva....on je, jednostavno, sin poslastičara", kaže Merkelova svojim biračima o svom mužu,

Zaueru, rođenom 1949. godine u Hozenu, mestu koje Lužički Srbi zovu Hoznja.

Zauer je sin jednog poslastičara, doktor kvantne hemije s ogromnim profesionalnim iskustvom - evropskim i američkim, otac dva odrasla sina iz prvog braka i, deda.

Povodom braka, Merkelova kaže da njen prvi brak iz studentskih godina, na žalost, nije mogao dugo da izdrži, a tek na polovini prospekta dolazi na red politika i "10 razloga za CDU".

Merkelova se trenutno nalazi na godišnjem odmoru sa suprugom Zauerom, a vruća faza izborne kampanje, u kojoj sve teme mogu postati izborne i u kojoj se može voditi i "rat plakatima", tek se očekuje.

Za razliku od Merkelove, koja svojim biračima želi da se predstavi i kao čovek-domaćica i supruga. njen "izazivač", kancelarski kandidat Socijaldemokratske partije (SPD) Per Štajnbrik i njegove socijaldemokrate su u svojim izbornim prospektima izabrali baš Merkelovu, kao antireklamu, i bili kritikovani.

SPD našla se na udaru eksperata za promociju i marketing zbog par predizbornih plakata na kojima se nalazi Merkelova, između ostalog, kako "pretura" po sovojoj crvenoj tašni, a ispod piše "privatna sfera-nepoznat teren za Merkelovu".

Eksperti smaraju da je, uzimati "Merkelovu" za promociju sopstvenih političkih ideja, "prilično glupo".

"Merkelovu staviti na plakat, kako bi se agitovalo za sopstvenu političku poziciju je jedna prilično glupa ideja",
smatra bivši kreativni direktor međunarodne agencije za promociju "Grey" Frank Dofajde, prenose nemački mediji.

Dofajde kaže da ne razume zašto SPD ne "igra" na kartu jakih strana svog kancelarskog kandidata Štajnbrika, a to su njegove privredne i finansijske kompetencije.

Štefan Vahtel iz frankfurtske agencije "Exoert Exsekutive" kaže da poruku SPD-a niko živi ne razume.

"Osim toga, žene preturaju po svojim tašnama i to je stereotip, koji skoro da ima nivo muškog vica", smatra ovaj ekspert za promociju i javno predstavljanje ličnosti.

Kako će izgledati postizborna koalicija u Berlinu, otvoreno je pitanje, ali se zato zna da bi Nemci, kada bi direktno mogli da biraju kancelara, ponovo želi Merkelovu - više od polovine, dok bi za Štajnbrika, koji će joj 22. septembra "izaći na megdan", glasalo svega oko 20 odsto, pokazuju poslednje ankete.

Nemačka se, bez obzira na letnje vrućine koje parališu život, nalazi u šarenilu izborne kampanje, praćene burom predizbornih emocija, u kojoj retorika i obećanja, adrenalin i politička kombinatorika rastu s približavanjem 22. septembra, kada će se znati ko će u narednom četvorogodišnjem mandatu vladati 82-milionskom nacijom.

Kada je reč o kombinatorici, u ovom momentu sve matematičke opcije izgledaju kao moguće, pa se tako govori o mogućnosti nastavka demohrišćansko-liberalne koalicije, ali i o stvaranju takozvane vlade "velike koalicije" između demohrišćana i SPD, kakvu je Merkelova već vodila u svom prvom mandatu.

Pominje se i opcija dolaska opozicije na vlast - SPD i Zeleni, uz podršku Levice, nastale spajanjem naslednika bivših istočnonemačkih komunista i WASG stranke, ali i "pretrčavanje" malih partija, na primer, partije Zeleni i liberali, na stranu "neprirodnih" političkih saveznika.

Izvor: blic

Pogledajte još