Vojska od starih stvari zaradila 1,7 miliona evra

Kao piše Danas, Vojska Srbije iz godine u godinu otpisuje stare i neupotrebljive stvari, odnosno sve ono što joj nije potrebno i što se ne može popraviti, pa tako na lageru rashodovane opreme ima kako stvari od plastike i drveta, tako i pušaka i motornih vozila. Međutim, ono što vojsci više nije od koristi, nekome je i te kako potrebno.

Kako objašnjavaju za Danas u Ministarstvu odbrane, pokretne stvari koje su rashodovane ili proglašene nepotrebnim za Vojsku Srbije prodaju se preko njihovih sabirno prodajnih centara.

“U 2012. godini prodato je oko 2,7 miliona kilograma razne furde - otpada (drvo, metal, plastika...), oko 580 komada rashodovanih motornih vozila i veliki broj rashodovanih sredstava vojne opreme. Ukupno je od prodaje prihodovano 194 miliona dinara”, navode u Ministarstvu odbrane.

Prema njihovim rečima, rashodovana sredstva se prodaju na tri načina, zaključenjem godišnjih ugovora, kada se prodaje više vrsta otpada, preko prodavnica sabirno-prodajnih centara, gde se oprema prodaje na komad, kao i licitacijom - za prodaju gabaritnih i sredstava koja imaju veću vrednost.

“Kupci rashodovanih sredstava koja se prodaju na licitacijama ili preko prodavnica sabirno prodajnih centara su zainteresovana fizička ili pravna lica. S druge strane, kupci furde su pravna lica koja poseduju dozvole za upravljanje određenim vrstama otpada i koja, posle održanog pisanog nadmetanja na početku godine, zaključuju ugovore sa centrima”, objašnjavaju u Ministarstvu odbrane.

Izvor: novimagazin

Pogledajte još