Bar jednom nedeljno karticama plaća 71,3 odsto korisnika

Kako se navodi u istraživanja "Master indeks" koje koje "Master kard" sprovodi svake godine, 77 odsto aktivnih korisnika kartica u Srbiji smatra da je brzina plaćanja bitna, a 58 odsto ispitanika ističe brzinu plaćanja kao nešto što bi ih u najvećoj meri podstaklo da češće plaćaju karticama.

Da građani Srbije idu u korak sa savremenim trendovima u plaćanjima pokazuje, kako se ističe, činjenica da bi 48,9 odsto ispitanika želelo da koristi mobilni telefon za beskontaktno plaćanje, 24,2 odsto bi želelo da plaća preko ručnog sata, 11,2 koristeći privesak za ključeve, a 7,9 odsto bi koristilo platni stiker.

U odnosu na prethodnu godinu je uvećan procenat korisnika kartica koji su zainteresovani za beskontaktno plaćanje, navodi se u istraživanju "Master karda"i napomnije da master kartice za beskonaktno plaćanje "pejpas" u Srbiji trenutno nude četiri banke, dok jedna u pondi ima "pejpas" platni stiker.

Na prvom mestu gde bi korisnici iz Srbije žlele da koriste beskontaktno plaćanje su, prema istraživanju, supermarketi, koje je odabralo 72,2 odsto korisnika. Nakon toga slede benzinske pumpe koje je izabralo 48,2 ispitaniia i restorani i kafići, sa 35 odsto.

Gradjani Srbije želeli bi plaćaju "pejpas" karticama i stikerima u sredstvima javnog prevoza (20,5 odsto) i na kioscima (16,5 odsto), odnosno na mestima gde je brzina plaćanja od velike važnosti, navodi se u istraživanju "Master indeks Srbija".

Za sada se u Srbiji "pejpas" kartice nalaze u ponudi Banke Inteza, Evrobanke, Unikredit banke i Komercijalne banke“, dok AIK banka nudi beskontaktni "pejpas" platni stiker.

"Master indeks Srbija" je godišnje istraživanje kompanije Master Evropa ima za cilj profilisanje korisnika platnih kartica i prvi put u Srbiji je sprovedeno u martu 2009. godine. To istraživanje, kako se ističe, pruža uvid u izbor i navike korisnika platnih kartica u Srbiji, kao i u njihovo vidjenje lične finansijske situacije.

Izvor: beta

Pogledajte još