Muškarcima se smanjuje plodnost nakon 35. godine

Oni su analizirali više od 12.200 parova koji su se podvrgli lečenju neplodnosti i otkrili su da verovatnoća za uspešnu trudnoću počinje kod muškaraca da pada posle 35. godine.

Naučnici takođe otkrili da su i godine oca kao i godine majke blisko povezane sa smanjenjem broja trudnoća, kao i da se broj spontanih pobačaja povećava ako je otac stariji od 35 godina.

Doktor Stefani Belok iz pariskog centra za asistiranu reprodukciju "Elo" kaže da se i ranije verovalo da je parovima kod kojih je muškarac stariji potrebno više vremena da začnu.

Stručnjaci su dodali da to otkriće ima važnu ulogu za parove koji žele da zasnuju porodicu.

Oni su takođe istakli da bi tretmani poput "in vitro fertilizacije" trebalo da budu preporučeni parovima u kojima su muškarac i žena stariji od 35 godina.

"Te metode, mada same po sebi nisu garant uspeha, mogu pomoći parovima u kojima je muškarac stariji da žena brže zatrudni, a čime bi se smanjio i rizik za spontani pobačaj",
zaključila je dr Belok.

In vitro fertilizacija je postupak vantelesne oplodnje na klasičan način, koji se uglavnom sprovodi kod pacijentkinja čiji partneri imaju relativno dobar nalaz spermograma.

Metoda se primenjuje kod parova gde postoji sterilitet, znači kod parova koji imaju uredne nalaze, a ne dolazi do trudnoće ili kod parova gde je uzrok steriliteta problem sa tubom.

Izvor: blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.