fbpx

Na crno idu kineska roba i duvan

"Sektor tržišne inspekcije je kontrolisao nelegalni promet robe u onim oblastima trgovine gde je 'siva ekonomija' bila najizraženija, a za koje je smatrano da su najprioritetnije", izjavio je Tanjugu šef Odeljenja za opšti nadzor u Tržišnoj inspekciji, Nebojša Dević.

Prema njegovim rečima, nelegalni promet robe je pođednako zastupljen u celoj Srbiji, a njime se bave lica koja nisu trgovci, ali i registrovani privredni subjekti.

Dević je rekao da je do 30. juna 2013. tržišna inspekcija izvršila 2.693 kontrole nelegalnog prometa rezanog duvana i prateće opreme.

"Oduzeto je 882 kilograma rezanog duvana, 3.772 kutije cigareta papira i 332 mašinice za punjenje cigareta"
, kazao je on.

U kontroli prometa robe poreklom iz Kine trzišna inspekcija je, kako je dodao, od marta do maja ove godine obavila 695 kontrola i tom prilikom je kod 142 subjekta zatečena roba bez isprava o nabavci u vrednosti od 10.141.842 dinara.

"Roba je stavljena van prometa, a protiv prekršilaca su podnete prekršajne prijave"
, precizirao je Dević.

Tržišna inspekcija kontroliše lica koja nisu trgovci i ako se utvrdi da obavljaju promet robe ili pružanja usluga, izriče im se mera oduzimanja robe ili im se zabranjuje dalje pružanje usluga i dalji promet te robe, i podnose se prekršajne prijave.

Dević je rekao da je Zakonom o trgovini za fizičko lice predviđena novčana kazna od 50.000 do 150.000 dinara, a može se izreći zaštitna mera zabrane vršenja određene delatnosti u trajanju od šest meseci do dve godine.

Ukoliko se inspekcijskom kontrolom utvrdi da registrovani privredni subjekti obavljaju promet robe koja ne poseduje isprave o nabavci, nalaže se povlačenje iz prometa takve robe ili se zabranjuje stavljanje u promet i podnose se prekršajne prijave.

Izvor: B92, Tanjug

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.