Vulin: Spreman sam na saradnju sa SNS

Vulin je za izdanje Danasa kazao da je "Dodik s pravom uvažen na KiM".

"Jedinstvenom srpskom listom ostvarićemo apsolutnu pobedu (na predstojećim lokalnim izborima na Kosovu) gde su Srbi većina... pa zašto onda tamo ne bismo imali svog Dodika",
rekao je Vulin.

Može li se, prema vašem mišljenju, Vulinova ocena da kosovskim Srbima treba "Dodik" tumačiti i kao stav Vlade Srbije?

"Ne znam, naravno, ali Vulin je predstavnik vlasti. Mislim da se ne radi o personalnom pitanju, treba li kosovskim Srbima "Dodik" ili ne. Reč je o jasnom političkom stavu - imamo Briselski sporazum, Beograd ga poštuje, ali ne i Priština - i to usložnjava kompletne odnose. S druge strane, to ne treba da bude razlog da Srbi ili Srbija odustanu od dogovora i njegovog sprovođenja. Mislim da ima ljudi na Kosovu koji su uložili svoj lični kredibilitet i komoditet i stavili se u službu svog naroda i njih treba podržati.

Da li kosovski Srbi treba da izađu na lokalne izbore?

"To je, naravno, veoma delikatno pitanje zato što albanska strana ne poštuje Briselski sporazum. Ukoliko bi Priština uložila napore da ga implementira, izlazak na izbore bi kosovskim Srbima bio prihvatljiviji".

Nedavno ste se susreli sa vicepremijerom Srbije Aleksandrom Vučićem. Potom ste mu čestitali potpisivanje sporazuma sa Etihadom. Da li je odgovorio na čestitku?

"Čuli smo se telefonom. Dogovaramo se ovih dana da se ponovo vidimo u što skorije vreme".

Može li se reći da su u poslednje vreme intenzivirani vaši kontakti sa Vučićem?

"Nas dvojica imamo korektne kontakte. Međutim, postoje spekulacije raznih analitičara i kvazianalitičara koji upućuju na nešto drugo. Za mene je ključno pitanje, a koliko razumem i za Vučića, dobra saradnja organa Republike Srpske i Srbije. Mislim da nemamo nikakve personalne probleme i da smo usmereni ka saradnji. Veoma je dobra i intenzivna saradnja sa Beogradom i brzo ćemo obavestiti javnost o konkretnim stvarima. Takođe, u projekat "Air Serbia" pokušavamo da uključimo potencijale RS, pre svega aerodrom u Banjaluci".

Da li je moguća saradnja vaše Stranke nezavisnih socijaldemokrata i Srpske napredne stranke?

"Zašto da nije? Sa svim mogućim partijama sarađujemo i sarađivaćemo. Ranije je SNSD u okviru Socijalističke internacionale sarađivala sa partijama socijalističke i socijaldemokratske orijentacije. Pošto sada više nismo članica Internacionale, nema prepreka da sarađujemo sa strankama bilo da su leve, desne ili centrističke".

Kakva je saradnja SNSD-a i Demokratske stranke?

"Mi pre svega sarađujemo sa Srbijom i onima koji su u poziciji da donose odluke. SNSD sa DS ima tradiciju saradnje koja traje i to će se nastaviti".

Kako gledate na rekonstrukciju Vlade Srbije?

"Nisam pratio detalje, ali moram da kažem da je pokazana sposobnost Vlade. I mi smo nedavno u RS imali rekonstrukciju. To je proces u kojem se uvek daje veća snaga Vladi. U Srbiji podržavam sve što predstavlja legalan i legitiman proces".

Izvor: Danas, B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.