CeDem: Većina građana bi glasala za SNS

Predstavnici CeDem-a su novinarima u Novom Sadu rekli da je istraživanje pokazalo da bi glasalo 52,4 odsto građana, da 24,9 ne zna da li bi izašlo na glasanje, odnosno 22,7 odsto građana sigurno ne bi izašli na birališta.

Više od 44 odsto potencijalnih glasača opredelilo bi se za SNS, aktuelnu koaliciju koju predvodi Socijalistička partija Srbije podržalo bi 14,7 odsto građana, dok bi glas Demokratskoj stranci dalo 10,8 odsto ispitanika.

Istraživanje CeDem-a je pokazalo da bi još jedino Demokratska stranka Srbije prešla cenzus (7,6 odsto), dok bi najbliža tom cilju bila Liberalno demokratska partija (4,1 odsto).

Na pitanje da li je bolje da aktuelna Vlada Srbije bude rekonstruisana ili da se raspišu vanredni parlamentarni izbori, 72,3 odsto smatra da je rekonstrukcija bolje rešenje, 15,2 odsto opredelilo se za izbore, dok je ostatak ispitanika rekao da "ne zna".

CeDem je telefonsko ispitivanje građana sproveo od 1. do 3. avgusta po principu slučajnog uzorka na teritoriji Srbije bez Kosova. Kako je rečeno, ispitivanje je reprezentativno po polu, starosti, obrazovanju, nacionalnoj pripadnosti i tipu naselja i dobro predstavlja pripadajuću populaciju po svim relevantnim parametrima.

Izvor: beta

Pogledajte još