Kraljevo: Deca spasila i platila lečenje otrovanog psa

Žuća je najpoznatiji pas koji živi na ulicama Kraljeva. Nema stanovnika ovog grada koji za njega ne zna, a uz Žuću su rasle generacije kraljevačke dece. Iako je crne boje, pas je od dece dobio ime Žuća.

On je jedan od petorice pasa koji su prvi kastrirani u azilu u Kraljevu 2005. godine. Pošto je umiljat, miran, ljudi ga vole i često hrane. Godinama živi u naselju Moše Pijade, tokom dana obilazi grad, da se druži sa ostalim uličnim psima, a uveče se, naravno, vraća u svoj kvart.

Deca su u petak pronašla Žuću kako povraća i odmah kontaktirala Danijelu Jović, koja je uvek tu kada kraljevačke životinje upadnu u nevolju. Tog dana pronađene su četiri otrovane mačke i jedna kuja koja je imala male pse. Ona je zatečena kako mrtva leži, dok štenci i dalje doje...

Žuća je hitno odveden u veterinarsku ambulantu i od tada počinje borba za njegov život. Veterinar Kaluđerović je konstatovao da je stanje jako loše, posebno jer je Žuća "momak u godinama". Za otrov je procenio da je hemijskog porekla. Pas je povraćao, a temperatura mu je padala. Na noge nije mogao da ustane. Danijela kaže da su novac za lečenje skupila deca koja su ga i pronašla.

"Klinci su se organizovali i počeli da, od vrata do vrata, skupljaju novac za Žućino lečenje. Plakali su i molili ljude da daju bar simbolične priloge. Govorili su da su uz njega odrasli i da im nije jasno kome je ovaj pas mogao da zasmeta. Na javnim mestima u Kraljevu postavili su kartonske kutije na kojima piše 'Pomozite Žući'. U akciju su se uključili i roditelji", kaže Danijela.

Posle prve terapije, Žuća je smešten u prolaz između dve zgrade, gde su mu mališani doneli ćebe i napravili ležaj. Organizovali su danonoćna dežurstva, tako da je sve vreme neko pazio na razvoj njegovog stanja.

Nena Mitrović, zajedno sa decom, već danima vodi Žuću dva puta dnevno kod veterinara. On prima infuziju, ali su mu leukociti jako niski, pa je morao da primi i transfuziju krvi. Veterinar se i dalje ne usuđuje da daje zvanične prognoze i obeća deci da će Žuća ponovo biti onaj stari. Otrov je uticao i na mozak, jedan bubreg je otečen, pa je važno da se i to normalizuje.

Izvor: vestionline

Pogledajte još