Empatija češća prema psima nego ljudima

Ljude najviše pogodi patnja štenaca i dece, a studija je otkrila da su psi izazvali više empatije od zlostavljanih ljudi. Istraživači objašnjavaju da je to zbog percepcije ranjivosti.

Profesori Džek Levin i Arnold Arluk, sa Univerziteta u Bostonu, ispitali su 240 osoba, kojima su dali po jedan od četiri izmišljena novinska teksta.

Jedan je govorio o premlaćivanju jednogodišnjeg deteta, drugi o premlaćivanju 30-godišnjaka, dok su treći i četvrti tekst govorili o zlostavljanju štenaca i šestogodišnjeg psa. Razlika između empatije za dete i štene bila je statistički gotovo beznačajna. Međutim, zlostavljanje psa izazvalo je više osećanja nego zlostavljanje odrasle osobe.

"Činjenica da odrasle žrtve zločina izazivaju manje empatije od deteta, šteneta ili odraslog psa, ukazuje na to da ljudi odrasle osobe vide kao sposobne da zaštite same sebe, dok odrasle pse vide kao veliku štenad",
kaže Levin.

Levin smatra da će doći do sličnih otkrića u slučaju mačaka, budući da su one životinje kojima mnogi daju ljudske karakteristike.

B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.