Merkelova održala čas istorije u berlinskoj gimnaziji

Zid je izgrađen 13. avgusta 1961. godine.

Oko 800 učenika čekalo je kancelarku Angelu Merkel u dvorištu škole. Kancelarka je dočekana kao pop zvezda: strpljivo se slikala sa učenicima, rukovala se...

Merkelovu su učenici dočekali sa vidnim uzbuđenjem, a od učenica je dobila i buket belog cveća, prenosi nemački portal "Bild".

Merkelovu je potom razredni starešina Silvia Saleker (61) ispratila do učionice, gde je sa 26 učenika završnog razreda gimnazije razgovarala o čuvenom zidu.

Jedno se sigurno, Merkelova se odlično snašla u ulozi vaspitača.

Učenik Gordon (18) je imao samo reči hvale: "Merkelova je veoma angažovana, uopšte ne mogu da zamislim kako bi bilo da ona nije na mestu kancelara. 22 septembra prvi put izlazim na izbore i glasam, i u svakom slučaju, moj glas dajem Merkelovoj".

Međutim, učenica Luiza je skeptična: "Mislim da je odlično što je posetila školu, ali ja ću svoj glas da dam Zelenim, jer su za mene teme poput zaštite životne sredine od velikog značaja. Ipak, za poštovanje je karijera kancelarke".

Merkelova je za "Bild" ipričala kako je ona doživela izgradnju zida 1961. godine, kada je imala sedam godina: "Dva dana pre toga, bila sam kod bake u Berlinu. Moji roditelji su tada bili veoma tužni, i naravno da se u našoj kući razgovaralo o zidu. Međutim, konkretna sećanja nemam".

Izvor: b92

Pogledajte još