INOVATIVNA ŠKOLA KOJA SPAJA TRADICIJU I ZAHTEVE TRŽIŠTA: Italija otvara prvu "Made in Italy" gimnaziju

U Italiji se otvara nova gimnazija pod nazivom "Made in Italy", a sa upisom će se započeti 23. januara. Obaveštenje o tome stiže iz Ministarstva za obrazovanje i zasluge, te Ministarstva privrede i "Made in Italy".

Novu italijansku srednju školu, ministar za obrazovanje Đuzepe Valditara predstavio je kao gimnaziju za unapređenje i promociju italijanske izvrsnosti, te kao deo školske reforme koja približava studente obrazovanju i realnim šansama da nađu posao.

Ministar Adolfo Urso iz Ministarstva privrede i "Made in Italy" (do 2022. godine naziv resora je bio Ministarstvo za ekonomski razvoj), izjavio je da se radi o bedemu koji će poslužiti vrednovanju italijanskih talenata na međunarodnom nivou.

U prve dve godine planirana su 132 časa italijanskog jezika i književnosti, 99 časova istorije i geografije, kao i 99 o pravu, zatim 99 političke ekonomije, 99 časova prvog stranog jezika i kulture, 99 časova matematike sa informatikom, 66 časova drugog stranog jezika i kulture, 66 časova prirodnih nauka (biologija, hemija, nauke o zemlji), 66 časova sporta, 33 istorije umetnosti, 33 časa katoličke veroispovesti ili alternativnih aktivnosti. To ukupno broji 891 čas.

Ta gimnazija će, po ministru Valditari, omogućiti studentima da prodube znanje iz istorije, geografije, umetnosti, kulture te industrijskog razvoja Italije i pružiće im solidnu formaciju u polju ekonomije, prava i tehnologije, što će približiti obrazovanje realnom zahtevu tržišta posla, te smanjiti razliku između zahteva produktivnih sektora i onoga što pruža škola.

Ministar Urso dodaje da je Italija na taj način dobila inovativnu školu koja kombinuje tradiciju i inovaciju, usko povezane sa zahtevima tržišta, školu koja će obučavati talente koji su budući pokretači italijanske privrede i koji će maksimalno iskoristiti kvalitete koji karakterišu sve ono što je proizvedeno u Italiji.

- Mi na ovaj način želimo da podržimo i promovišemo sve ono što predstavlja italijansku izvrsnost, kreativnost i preduzetništvo, dakle sve ono što nas oduvek pozicionira na sam vrh svetske scene - izjavio je ministar Urso.

Dodao je da će Fondacija "Business and Skills for 'Made in Italy'", predviđena predlogom zakona "Made in Italy", zajedno sa srednjom školom delovati kao suštinski most između školskog i preduzetničkog sveta, olakšavajući pristup poslu mladim ljudima spremnim da se suoče sa globalnim izazovima.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još