Pruga Subotica - Sombor: Pukom srećom izbegnuta tragedija

Dvadeset minuta pre teretnog voza, tom deonicom prošao je putnički voz.

Šef sekcije za infrastrukturu železničkog čvora Subotica Saša Radujko potvrdio je da je dvadeset minuta pre teretnog voza, koji je iskliznuo iz šina, prošao putnički voz, i to novi ruski voz, koji samo pukom srećom nije iskliznuo sa šina.

"Tačno je da je pre ovog voza prošla 'ruskinja' i sreća je u nesreći da je ispao teretni, a ne putnički voz. Do ispadanja putničkog nije došlo jer je on lakši od teretnog, mada je moglo i tom vozu da se to desi. Na sreću, nije"
, rekao je Radujko novinarima.

On je dodao da se slična krađa desila i prošle godine, na pruzi između Subotice i granice sa Mađarskom, s tim da su tada stanovnici koji žive u blizini pruge upozorili na to da "nepoznata lica kradu pribor".

"Tada smo adekvatno i na vreme reagovali i nije došlo do posledica, s tim da smo morali da izvršimo sanaciju i popravku pruge. Inače, zbog ovakih i sličnih pojava, odnosno krađa raznoraznih materijala, nedeljna indirektna šteta na teritoriji Železnica Srbije iznosi između 120.000 i 140.000 evra", kaže Radujko.

Juče oko 13 časova s pruge Subotica-Sombor, na deonici između Tavankuta i Bajmoka, ispala su poslednja kola teretne kompozicije koja se kretala iz Subotice ka Somboru, što je izazvalo oštećenje koloseka i zastoj u saobraćaju.

Uzrok je krađa kolosečnog pribora, tačnije šrafova iz koloseka, i to u nizu od pet-šest pragova, što je prouzrokovalo i omogućilo, usled visokih temperatura i opterećenja, da dođe do deformacije koloseka i ispadanja ovog voza.

Sanacija pruge je u toku, a nadležni procenjuju da će saobraćaj na ovom delu pruge između Subotice i Sombora biti obustavljen do ponedeljka.

Železnice Srbije su na ovoj deonici organizovale prevoz putnika autobusima.

Izvor: B92

Pogledajte još