HAPŠENJA U ZVEZDI I PARTIZANU: Saslušano 40 funkcionera i fudbalera!

"Politika" pše da se vode dve paralelne istrage - prvom se proverava poslovanje Fudbalskog saveza Srbije zbog izgradnje kuće fudbala, a druga istraga se vodi protiv najvećih klubova zbog sumnjivih transfera u kojima je navodno nestalo oko 50 miliona evra

Jedna istraga vodi se protiv Fudbalskog saveza Srbije (FSS) i nju vode pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) u saradnji sa specijalnim tužilaštvom, dok se druga odnosi na transfere fudbalera Partizana i Crvene zvezde. Tu istragu vodi Radna grupa za borbu protiv korupcije pri MUP-u Srbije, navodi "Politika".

Što se tiče prve istrage, nezvanično, pre 20 dana operativci SBPOK-a počeli su sa proverom raznih prijava protiv FSS, a početkom ove nedelje, u ponedeljak, inspektori zaduženi za rad na slučaju došli su u prostorije saveza kako bi detaljno proverili svu dokumentaciju.

Druga istraga, o transferima, traje već duže vreme, a krajem prošle godine prešla je u ruke posebno formirane Radne grupe. U toj istrazi, sumnja se, nestalo je oko 50 miliona evra od transfera fudbalera Crvene zvezde i Partizana, dok je država oštećena za višemilionske iznose na ime poreza.

O kojim je transferima reč, izvori "Politike" nisu želeli da pričaju, napominjući da su već obavljena prva saslušanja i da se prvi rezultati istrage mogu očekivati već od septembra.

Nedavno je "Politika" objavila istraživanje po kojem je Partizan za poslednjih 10 sezona zaradio na transferima 88 miliona evra, dok je Crvena zvezda u istom periodu inkasirala 68 miliona evra.

Gde se nalazi taj novac, ako se zna da u Partizanu kasne plate i nema para za stanarine za igrače, a da Crvenoj zvezdi konstantno prete blokade računa zbog višemilionskog minusa?, pita list.

Kako "Politika" saznaje, posebno se proveravaju tokovi novca u FSS, krediti i pozajmice, kao i tenderi za gradnju fudbalskih objekata širom Srbije. Posebno se proverava poslovanje agencije FSS pod nazivom "Plavi, plavi".

(old_image)Najveću pažnju policije, tvrdi izvor, jedan od direktno uključenih u istragu, trenutno privlači izgradnja kuće fudbala u Staroj Pazovi, kompleksa koji se sastoji od šest terena i zgrade sa hotelom, salom i teretanom.

Izgradnja kuće fudbala koštala je 14 miliona evra, a vlasništvo dele FSS, zatim Ministarstvo omladine i sporta, kao i opština Stara Pazova koji su zajedničkim sredstvima gradili ovaj kompleks.

Drugi izvori "Politike" tvrde da će u istrazi o kući fudbala posebno biti proverena dva posla pri izgradnji ovog objekta. Jedan je vredan tri miliona evra i taj posao je dobila subotička firma "SMB gradnja", čiji je vlasnik Predrag Petričević već bio uhapšen pre nekoliko godina pod sumnjom da je utajio porez i prao novac.

Drugi posao koji će posebno biti proveren je tender za nabavku nameštaja za kuću fudbala. FS S je kupio nameštaj od "Simpa" za 520.000 evra i tako odbacio ponudu "Ktitora" koja je bila jeftinija za 120.000 evra, navodi "Politika".

O proveri izgradnje kuće fudbala i akcije FSS "Plavi, plavi" pišu i sutrašnje "Novosti" pod naslovom "Policija češlja kuću fudbala".

Sutrašnji "Blic" piše da policija proverava sve članove uprave Zvezde u prethodnih 10 godina i kako su klubovi trošili kredite.

Među saslušanima su i Toplica Spasojević, nekadašnji predsednik Zvezde i Žarko Zečević, nekadašnji generalni sekretar Partizana. U svojstvu građanina su do sada saslušani Ivan Adžić, Boban Petković, Dejan Rambo Petković, Andrija Kleut, Goran Vasiljević, Pavle Ninkov, Nenad Kovačević. "Kurir" navodi da su saslušani i Zoran Damnjanović, Đorđe Stefanović i da je prilikom transfera "isparilo" više od 50 miliona evra. Da je tako nestalo 50 miliona evra pišu i "Naše novine" .

Sutrašnji "Informer" piše da će Crvena zvezda i još šest klubova - OFK Beograd, Jagodina, Radnički, Javor, Novi Pazar i Sloboda prestati da igraju u Super ligi ukoliko bude novih nameštaljki.

(Tanjug)

Pogledajte još