ODABRAN POSEBAN DATUM: U Brazilu će se obeležavati nacionalni "Dan kralja Pelea"

Brazil će slaviti nacionalni "Dan kralja Pelea", 19. novembra svake godine, na dan kada je fudbalska legenda postigla 1.000. gol u karijeri davne 1969. godine.

Brazilska vlada je objavila da je predsednik Luis Inasio Lula da Silva usvojio zakon kojim se propisuje odavanje počasti trostrukom osvajaču Svetskog prvenstva Peleu, koji je preminuo 29. decembra 2022. godine u 82. godini.

Datum odabran za obeležavanje je dan kada je Pele postigao gol iz penala za "Santos" protiv "Vaska De Game", što se smatra njegovim 1.000. golom u karijeri. Međutim, neki istoričari fudbala dovode u sumnju da je baš taj gol Peleov 1.000 u karijeri.

Pele je nakon tog gola iskoristio priliku i održao kratak politički govor u kojem je rekao da Brazil treba bolje da brine o svojoj deci. Brazil je tada bio pod vojnom diktaturom koja je počela 1964. i završila se tek 1985. godine.

- Ovo je zasluženo priznanje za jednog od najvažnijih i najuticajnih ljudi ne samo u brazilskom fudbalu, već i u svetskom sportu - izjavio je senator Horhe Kajuru.

Izvor: Beta
Foto: iamkelynascimento/Instragram

Pogledajte još