Merkelova najavljuje preraspodelu moći u EU: Brisel da vrati deo nadležnosti

To se tumači kao signal podrške Britaniji i Holandiji, koje se zalažu za promenu odnosa unutar Unije.

Potrebna nam je bolja koordinacija, a to znači da ne mora sve da se radi u Briselu. 'Više Evrope' ne mora da znači samo prebacivanje nadležnosti sa članica na EU, to može da znači čvršću saradnju uz bolje koordinisanje nacionalnih političkih poteza", kaže Merkelova.

Ona je istakla da bi Evropska unija trebalo da razmisli "da li nešto može i da vrati nacionalnim vladama".

Trebalo bi da razgovaramo da li bi trebalo dati nove nadležnosti Evropskoj uniji, ali bi trebalo da razgovaramo i o tome šta Brisel može da vrati nazad", rekla je ona u radijskom intrevjuu, koji prenosi britanski "Telegraf" .

Iako se do pre nekoliko meseci smatralo da pozivi Velike Britanije i premijera Dejvida Kamerona na temeljne promene u EU neće naići na razumevanje, Holandija, a sada i Nemačka su najavili da bi nešto ipak moglo da se desi, ističe "Indipendent".

Prema tvrdnjama britanskih medija, Merkelova je spremna da razgovori počnu već za mesec dana, kada prođu izbori u Nemačkoj.

Ovo je prvi put da je gospođa Merkel, ubedljivo najvažniji evropski lider, tako eksplicitno govorila o novoj preraspodeli moći. Gospodin Kameron će zato ove jeseni, posle izbora u Nemačkoj, imati veliku priliku da započne temeljne razgovore o novom sporazumu sa Evropom", kaže Mats Person iz ekspertske grupe "Otvorena Evropa".

Kameron želi nove pregovore sa EU, pre referenduma 2017. na kome će pitanje biti ostanak u Uniji.

Izvor: B92

Pogledajte još