BOLJI SMO ZAJEDNO: Ambasador Evropske unije Emanuele Žiofre poručio da je EU stalo do Srbije (FOTO)

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je danas u Beogradu da je EU stalo do Srbije, Evrope i građana Srbije i naveo da zbog toga ulaže mnogo energije, finansija i političkog kapitala, prenosi FoNet.

On je na pokretanju kamapanje "Stalo nam je – bolji smo zajedno" podsetio da je EU kroz program Ipard finansijski pomogla više od 1.300 poljoprivrednika u Srbiji i da je EU nedavno objavila da će pomoći izgradnju brze pruge Beograd - Niš, projekta vrednog 2,2 milijarde evra.

Žiofre je rekao da EU pomaže i izgradnju dečje bolnice Tiršova 2 za koju je obezbeđeno 35 miliona evra. Dodao je da EU radi i na pravosudnim reformama u Srbiji i podsetio da je pomogla rekonstrukciju i izgradnju palati pravde u Beogradu i Novom Sadu.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji je istakao da je EU stalo i do kulturnog nasleđa Srbije, jer je to deo evropskog nasleđa, podsetivši da je EU dala novac za rekonstrukciju tvrđava kao što su Golubačka i Fetislam. On je rekao da je EU stalo i do zaštite životne sredine zbog čega je pomogla izgradnju postojenja za preradu otpada i otpadnih voda u Srbiji.

Žiofre je podsetio da je EU podržala energetski sektor Srbije tako što je uputila bespovratnu pomoć vrednu 165 miliona evra namenjenu porodicama i malim firmama koje imaju problem da plate račune za struju, i naveo da je tu pomoć dobilo 190.000 porodica i 70.000 malih preduzeća.

Ukazao je da je EU glavni trgovinski partner Srbije i da je najveći investitor i naveo da je u proteklih 10 godina oko 60 odsto ukupnih stranih investicija u Srbiji stiglo iz zemalja EU. Žiofre je takođe istakao da je EU i najveći donator u Srbiji sa oko 400 miliona evra donacija godišnje.

Naglasio je da je suština EU u solidarnosti, zajedništvu i pospešivanju uslova, i zaključio da se slogan "Bolji smo zajedno" odnosi ne samo na zemlje EU nego i na saradnju EU i Srbije.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević rekla je da Srbija partnertvom sa EU ne dobija samo finansijsku i razvojnu pomoć već se i uči evropskim vrednostima i standardima.

Kao primer navela je podršku EU u reformi pravosuđa i ukazala da se ta pomoć ne odnosi samo na pomoć u pripremi ostvarivanja principa nezavisnog profesionalnog pravosuđa kroz seminare o nezavisnom pravosuđu, već i na rekonstrukciju i izgradnju konkretnih radnih mesta za sudije i tužioce kao što su zgrade palate pravde u Beogradu i Novom Sadu.

Miščevićeva je navela da saradnja Srbije i EU traje od 2004. godine jer su veliki grantovi EU postali deo modernije i drugačije Srbije. Ona je navela da je oko 120.000 građana Srbije imalo konkretnu korist od početke primene prekogranične saradnje i istakla da se po tome vidi koliko je EU stalo do Srbije.

Izvor: FoNet
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još