LDP: Prosveta na marginama

Liberalno demokratska partija je saopštila je da potencijalni kandidati za ministra prosvete, čija se imena pojavljuju u javnosti, predstavljaju "najopskurnije ličnosti iz političke prošlosti".

"Političari iz vlasti ni reč nisu rekli u rekonstrukciji o tome kakva će biti politika prema prosveti, nisu pomenute nikakve reforme. Za vlast, škola i kvalitet znanja miliona sadašnjih i budućih učenika očigledno nije važna", navodi se u saopštenju.

Poslednjih dana u medijima su se kao mogući naslednici odlazećeg ministra Žarka Obradovića pominjali državni sekretar u Ministarstvu prosvete Radivoje Mitrović, bivši rektor i prorektor Univerziteta u Prištini Radivoje Papović i Tomislav Jovanović i potpredsednica Socijalističke partije Srbije Dijana Vukomanović.

LDP je pozvala Vladu Srbije da pokaže "makar minimum ozbiljnosti" u odnosu prema prosveti jer se sistem, po njihovim rečima, "raspada u svim segmentima".

"Sistem se raspao tokom leta, upis u srednje škole je bio potpuno neregularan, a u promeni i modernizaciji programa i kvaliteta znanja koje stiču učenici nije urađeno apsolutno ništa", rečeno je u ovoj stranci.

U LDP-u navode da Srbija i dalje ima oko 1.000 škola bez "pristojnog" toaleta, kao i da su zakoni o udžbenicima još uvek daleko od usvajanja.

"Političari iz vlade moraju konačno da kažu šta je za njih škola i znanje. Za LDP je znanje roba, i to najvrednija, ključna veština koja je potrebna generacijama koje će uskoro na tržište rada i gde mogu da budu konkurentni samo ako imaju upotrebljivo znanje", navedeno je u saopštenju LDP.

Ta stranka smatra da je u ovoj rekonstrukciji prosveta na marginama i navodi da je za nju obrazovanje ključni segment državne politike.

"Zbog toga smatramo da nijedna druga reforma nema šansi za uspeh bez promena u školskom sistemu i njegove modernizacije", navodi LDP.

Pogledajte još