Ministarstvo prosvete izdalo priručnik „Postupanje ustanova obrazovanja i vaspitanja u kriznim događajima“

Ministarstvo prosvete je, pored precizno definisanih procedura u Pravilniku o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, izradilo priručnik „Postupanje ustanova obrazovanja i vaspitanja u kriznim događajima“.

Priručnik je izrađen u cilju osnaživanja zaposlenih za postupanje i pružanje podrške deci/učenicima, roditeljima i kolegama u situacijama suočavanju sa kriznim događajima koji su na neposredan ili posredan način pogodili školsku zajednicu.

U priručniku su date smernice i preporuke za postupanje zaposlenih u cilju jačanja spremnosti škole za efikasnije reagovanje u situacijama suočavanja sa kriznim događajem.

Sastavni deo priručnika su i preporuke za organizovanje načina rada škola nakon kriznog događaja, kao i preporuke za komunikaciju sa medijima i kreiranje saopštenja o kriznom događaju za učenike, roditelje i zaposlene.

U naredom periodu Ministarstvo će realizovati i obuke za zaposlene u cilju osnaživanja za efinaksno reagovanje u situacijama suočavanja sa kriznim događajem.

Izvor: Danas
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još