Misteriozni pomor golubova u Moskvi

"Kada idem na posao, obično vidim golubove kako trčkaraju i skakuću naokolo, ali odnedavno ni na šta ne reaguju. Kada neko prođe pored njih, obično odlete, ali sada se ne miču s mesta, deluju uplašeno i ne obraćaju pažnju na ljude. Neki golubovi se ponašaju veoma čudno, vrte se u krug", kaže Umid.

Hiljade Moskovljana opisalo je svoje utiske na internetu i aploudovalo fotografije “golubova-zombija”. Jedna porodica opisuje kako im je golub, koji je sedeo na izbočini krila otvorenog prozora, upao u kuhinju pošto je izgubio ravnotežu, a drugi korisnik Tvitera kaže da je video goluba na ulici sa kljunom zalepljenim za zemlju.

"To je kao ptičija apokalipsa"
, komentariše on.

U poslednjih nekoliko nedelja veterinari i ornitolozi pregledali su veliki broj golubova.

"Postoji obilje različih infekcija, a uvek se pojavi neka nova bolest. Infekcije se prenose sa ptice na pticu, kapljičnim putem ili udisanjem čestica prašine"
, objašnjava veterinar Natalija Anisimova.

Ruska državna veterinarska služba potvrdila je juče da su kod obolelih ptica otkrivene njukaslska bolest i salmoneloza. Strahuje se da bi tokom leta, kada su na ulicama Moskve velike gužve, “golubovi-zombiji” mogli da predstavljaju opasnost za ljude.

Ornitoza i nukaslska bolest, koja je karakteristična po simptomima kao što su teturanje, kruženje i izvrtanje glave, mogu da se prenesu na ljude, ali uglavnom bez težih posledica.

Povodom najnovije pojave oglasio se i ruski glavni zdravstveni inspektor Genadij Oniščenko. On je pozvao građane da ne dodiruju bolesne i mrtve ptice, istakavši da vlasti ne primenjuju posebne mere za borbu protiv epidemije.

"U rukama Pabla Pikasa, golub je postao oličenje mira. Ali, u stvari, u sanitarnom smislu, to je jedna od najprljavijih i najglupljih ptica koje postoje", rekao je on.

Izvor: Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.