Prilika za posao: Moskvi potrebno milion radnika svih profila

"Moskva mora da primi oko milion imigranata koji bi se ovde zaposlili, ali je vrlo značajno da se utvrdi i kojih imigranata", kazao je Sobjanjin.

Prema njegovim rečima, vrlo je važno da se prvo zaposle građani Rusije iz unutrašnjosti zemlje, a potom Ukrajinci i Belorusi.

Prema službenim podacima ruskih vlasti, širom Rusije već radi, i to sa dozvolama, više od 80.000 državljana Srbije. Ako se tome dodaju članovi njihovih porodica, kao i sezonski radnici, ta brojka prelazi 200.000. Samo u Sočiju trenutno ima oko 15.000 srpskih građevinaca, kao i stručnjaka svih profila, od inženjera do lekara.

Ministarstvo obrazovanja i nauke Rusije predložilo je da strani radnici koji žele raditi u toj zemlji moraju znati najmanje 850 ruskih reči. A oni koji hoće dobiti rusko državljanstvo, moraju biti "napredniji" i poznavati barem 1.300 reči ruskog jezika.

Poređenja radi, trogodišnje dete ima fond od 800 do 1.000 reči, a učenik trećeg razreda oko 3.000.

Stručnjaci iz Centra ruskog jezika tvrde da je 850 reči dovoljno da pridošlica može da komunicira s domaćinima.

Jelena Antončuk, iz Centra ruskog jezika, smatra da je 400 osnovnih reči dovoljno da bi neki stranac bio u stanju da kaže osnovne stvari, ali stranim radnicima treba bar poznavanje još toliko drugih reči, da bi mogli bolje da komuniciraju s poslodavcima. Domaćinima u Rusiji je vrlo važno da se "gastarbajteri" što pre i što više socijalizuju i prihvate pravila života u zemlji u kojoj su došli.

Koliko gastarbajter zna ruski jezik, moraće da pokažu na posebnom testu, a Ministarstvo obrazovanja će formirati specijalne komisije. Ko položi navedeni ispit, dobiće sertifikat, a ko padne, šansu da ponovo izađe na ispit.

Svaki stranac će morati da pokaže da zna da čita i da razume tekst.

Većina stranih radnika koji poslednjih godina stižu u Rusiju su, uglavnom, poreklom iz bivših sovjetskih republika pa oni koji su učili ruski u školi dok je postojao SSSR nemaju nikakvih problema.

24sata

Pogledajte još