Nemačka uvodi treći pol u krštenice

Opcija izbora praznog polja umesto uobičajenih "muško" ili "žensko" na krštenicama u Nemačkoj će biti dostupna od 1. novembra.

Ova zakonodavna promena omogućiće roditeljima da opciju biranja unošenja pola ostave za kasnije, ukoliko je beba rođena sa oznakama oba pola.

Prema novom zakonu, pojedinci se takođe mogu izjasniti da ostanu polno neopredeljeni.

Nemačka je prva evropska zemlja koja uvodi ovu opciju, koju nemački mediji nazivaju "pravnom revolucijom".

Ostaje nejasno kako će se ova promena odraziti na druge lične dokumente u kojima se nalazi polno opredeljenje. Nemačka publikacija o porodičnom pravu, FamRZ, pozvala je da se treća kategorija označava slovom "X".

Zakon je donesen još u maju, samo šest nedelja nakon što je Australija postala prva zemlja na svetu koja je uvela pravne smernice za polno prepoznavanje. U australijskom sistemu pojedinci mogu odabrati treću kategoriju u svim ličnim dokumentima, nevezano za to da li su prošli operaciju promene pola i hormonsku terapiju.

Pored Nemačke, Finska je jedina članica EU koja je napravila značajan progres u oblasti prepoznavanja trećeg pola. Uprkos pokušajima, birokratske prepreke dovele su do toga da na vidiku još uvek nema konkretnih zakonodavnih promena.

(Izvor: Radio 021)

Pogledajte još