Anita Balaž: Najveća želja mi je da ozdravim

Prvi put, građani Srbije moći će na transplantaciju srca o trošku države.

Iako su pre tri dana Ministarstvo zdravlja i Fond tvrdili drugačije, Upravni odbor Fonda u petak je održao vanrednu sednicu i odlučio da snosi troškove transplantacije srca van zemlje.

U ponedeljak će predlog izmenjenog Pravilnika biti poslat Vladi na hitno usvajanje, posle čega će Anita Balaž iz Erdevika, i ostali, ipak, na transplantaciju o trošku države u inostranstvo.

U porodici Anite Balaž noćas se nije spavalo. Od trenutka kada su čuli da će država, ipak, održati obećanje koje im je dala sredinom jula, telefoni nisu prestajali da zvone.

Anita kaže da je u petak bila kod babe kada je stigla vest o mogućnosti lečenja u inostranstvu.

"Ja sam bila začuđena, mislila sam opet da to nije tačno, ali jeste...a onda su me zvali drugari iz škole, uja, tetka", kaže Anita.

"Verujte mi nismo ni znali kako se osećamo, bila sam i srećna i plakalo mi se. Molili smo Boga da to bude što pre, dok je Anita dobro, ali sada kada se sve to približilo, neka trema, panika. Ali uspeli smo to sve da isteramo, da deca dobiju ono što zaslužuju, kao i Anita", kaže Ksenija Balaž, Anitina majka.

Anita sa sestrom Natašom, bratom Nemanjom i roditeljima, živi u Erdeviku kod Šida.

Boluje od restriktivne kardiomiopatije, teškog oblika srčane slabosti.

"Nisam baš najbolje, smetaju mi vrućine, često me boli glava, uveče koristim kiseonik, ne znam da li ću krenuti u školu", priča Anita.

Kad je kod kuće Anita čita knjige, igra igrice, druži se sa drugaricama.

Anita kaže da joj je Anđela, koja se nedavno vratila iz Beča, ispričala da to nije ništa strašno, i da ona sad normalno živi, skače, igra se...

Prema podacima Dečje klinike u Tiršovoj, restriktivnu kardiomiopatiju ima još petoro dece.
Kako je RTS-u, ali i Anitinoj porodici potvrdio državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Vladimir Đukić, u četvrtak će u Beogradu biti jedan od najčuvenijih kardiohirurga iz bečke AKH klinike.

"On mi je potvrdio da će deca ići na transplantaciju o trošku države, da u četvrtak dolaze strani stručnjaci da će deca biti pregledana tamo, pa ćemo onda videti šta dalje"
, kaže Ksenija.

Kada će Anita na transplantaciju srca i pluća još se ne zna. Ona 28. avgusta puni 12 godina.

Zbog toga ne čudi njen odgovor na pitanje šta joj je najveća rođendanska želja - da ozdravi.

(Izvor: RTS)

Pogledajte još