Beogradski karneval brodova

Treći beogradski karneval brodova 2006, pod imenom "Plovi šajka", ipak se održao, iako mu vreme baš nije išlo na ruku. Reke Sava i Dunav su bili glavni domaćini, jer je Turistička organizacija Beograda ovu kulturno-zabavnu manifestaciju organizovala upravo duž reke Save, između Brankovog mosta i Ušća, na Savskom keju i turističkom pristaništu. 

Već od 18 sati gosti su počeli da pristižu na VIP brod "Đerdap", koji je bio usidren u pristaništu, odakle se pružao najbolji pogled na karneval. Program je započeo revijom jedrilica, veslačkih i kajakaških klubova, a kao prateći program bilo je akrobatsko skijanje na vodi, džet-ski akrobacije, kao i takmičenje u pravljenju riblje čorbe "Karnevalski kotlić" koje se odvijalo na novobeogradskoj obali, uz program KUD "Đoka Pavlović". 

Posle dobre riblje čorbe, mini vatrometom je označen svečani početak karnevala u kome je učestvovalo oko 200 plovila dunavske i savske marine. Žiri kojim je predsedavao Henri Van Der Kron, predsednik federacije evropskih karnevalskih gradova, imao je težak zadatak - trebalo je izabrati "kraljicu brodicu", "najšarmantniju brodicu" i "najveseliju brodicu". Iako je kiša padala sve jače, tribine koje su bile postavljene sa leve i desne strane Brankovog mosta su bile prepune "ludih" navijača. Karneval brodova i proglašenje pobednika završen je spektakularnim vatrometom. Ovo je jedan od retkih karnevala u svetu koji se održava na vodi, a Beograd je imao tu čast da kao grad na dve reke omogući Beograđanima i inostranim gostima jedinstven doživljaj.

Jelena Antonijević

Pogledajte još