Merkelova posetila bivši nacistički koncentracioni logor Dahau (FOTO)

Merkel je položila venac i poručila da je sećanje na sudbine logoraša ispunjava "dubokom tugom i sramom".

Njena poseta Dahau naišla je, međutim, na žestoku kritiku opozicije, koja tvrdi da se kancelar našla na pravom mestu u pogrešno vreme, između dva predizborna skupa u jeku kampanje i čak ovu posetu ocenjuje kao "neukusan" potez iskorišćen u predizborne svrhe.

"Za mene je ovo jedan poseban moment... Sećanje na te sudbine ispunjava me dubokom tugom i sramom...", rekla je Merkelova, sa kojom je bio i predsednik odbora bivših logoraša Dahau Maks Manhajmer, na čiji poziv je tu i došla, kao i ostali preživeli logoraši.

Renate Kinast iz opozicione partije Zeleni žestoko je kritikovala ovu posetu Merkelove, naglasivši da je "neukusna i nemoguća kombinacija" što je Merkelova, odmah po poseti koncentracionom logoru, pod šatorom održala predizborni govor u Dahau, a kritičari pitaju da li je tu reč o sećanju na žrtve nacizma ili izbornoj kampanji.

(old_image)

Foto: Beta - AP/Kerstin Joensson

Merkelova, koja je kao prvi nemački kancelar posetila Dahau
, dobila je na drugoj strani podršku od bivšeg predsednika Centralnog saveza nemačkih Jevreja Šarlote Knobloh, koja je rekla da je "vredno pažnje" to što je Merkelova iskoristila priliku, da u poseti regionu, obiđe i mesto bivšeg koncentracionog logora Dahau.

Merkelovu je u zaštitu uzeo i istoričar Mihael Volfzon, tvrdeći da o poseti, iz kalkulantskih razloga u vreme kampanje, ne može biti ni govora.

Umereni kritičari kažu da je to, ipak, jedna malo neobična kombinacija - poseta Dahau, između predizbornih govora u atmosferi pivskih šatora - a iz redova demohrišćana ističu da je ova poseta bivšem koncentracionom logoru odavno isplanirana.

Merkelovoj se, ipak, prebacuje da je svega petnaestak minuta razlike između posete memorijalnom centru koncentracionog logora i šatoru, pod kojim će na predizbornom skupu održati govor, pitajući da li se čovek za tako kratko vreme može "prebaciti" iz jedne u drugu "atmosferu".

(old_image)

Foto: Beta - AP/Kerstin Joensson

Nacisti su otvorili Dahau kao koncentracioni logor za političke zatvorenike u martu 1933. godine, odmah po dolasku Adolfa Hitlera na vlast. To je bio prvi logor takve vrste i služio je kao model za sve ostale.

U tom logoru je bilo oko 200.000 zatvorenika - Jevreja i pripadnika drugih naroda, invalida i ratnih zarobljenika, a u njemu je ubijeno preko 40.000 ljudi.

Logor su oslobodili Amerikanci u aprilu 1945. godine.

(Izvor: Tanjug, B92)

Pogledajte još