31. "Carnex" kup Đerdapa u jedrenju

U četvrtak 24.avgusta u Donjem Milanovcu otvoren je 31. Carnex kup Đerdapa u jedrenju. Na takmičenju je učestvovalo više od stotinu takmičara iz Bugarske, Makedonije, Španije, Crne Gore i Srbije. Na takmičenju koje je trajalo četiri dana održane su trke u olimpijskim klasama „Finn“, „Laser“, „470“, i „Laser Redial“ i u juniorskim klasama „Optimist“ i „Laser 4.7“. 
Regata je održana na mestu na kome Đerdapska klisura pojačava vetrove sa zapada. Vreme i vetar  bili su na strani takmičara, tako da se regata u jedrenju može smatrati veoma uspešnom. Posle četiri dana borbe za pobedu, ali pre svega i dobrog druženja, zabave i uživanja u prirodi, dobili smo pobednike u svim kategorijama. U klasi „Finn“ pobednik je Srđan Volarević-Zemun, u klasi „470“ Ivancir-Antić-Zemun, u klasi „Laser“ Dany Stanišić-AJK Beograd, u klasi „Laser Redial“ Ilija Batas Bjelić-AJK Beograd, u klasi „Laser 4.7“ Maja Knežević-AJK Beograd i u klasi „McDonalds Optimist“ Branislav Barajaktarević-Gemax. Pobednik u klasi „Laser“ Dany Stanišić, inače prvak Evrope i sedmi na svetu, od sledeće godine će se takmičiti za našu zemlju i biti učesnik Prve olimpijade u jedrenju. Oriol Kampo, takmičar iz Španije, koji je osvojio drugo mesto u klasi „Laser Redial“, izjavio je da je jedrenje u Španiji sve popularniji sport, kome mediji poklanjaju sve više pažnje, a glavni promoter je španska kraljevska porodica. 
Promoter 31. Carnex kupa Đerdapa je bio Rambo Amadeus. Poznati muzičar je već bio pobednik Kupa Đerdapa u olimpijskoj klasi „470“, a jedrenjem se bavi od svoje sedme godine. Rambo je na  konferenciji za novinare izjavio da je „jedrenje maneken čistih energija, ne troši ni kap benzina i to je energija sutrašnjice.“. Sponzor ovog takmičenja je kompanija „Carnex“. Zahvaljujemo se advertising agenciji „Srebrn tuš“ na predivnom vikendu na Đerdapu, fenomenalnoj organizaciji i mogućnosti da se upoznamo i uživamo u svim lepotama jedrenja.

Daliborka Stošović

Pogledajte još